Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • Land van Herve

    Wandelen

    Dagstappen in Wallonië

    Net zoals in Vlaanderen bestaat ook in Wallonië voor elke provincie een gids met eendaagse wandellussen langs GR-paden. Wat wij ‘Dagstappers’ noemen, zijn daar 'Randonnées en Boucle’. De RB’s zijn met grote zorg uitgestippeld door onze Waalse vrienden van GRSentiers.

    Lees meer
  • Helshoven-min

    Fietsen

    De galg van Helshoven

    In hartje Haspengouw ligt Helshoven, een gehucht van Hoepertingen, deelgemeente van Borgloon. Het is een plek met vele verhalen, getuige daarvan een Romeinse heirweg, een galg, een gasthuis met kapel, een kluis en een heuvel waarop een heks werd verbrand. Aan sommige verhalen worden voorbijrijdende fietsers nog steeds herinnerd.

    Lees meer
  • Voeren-min

    Wandelen

    Voerense stiegelkes

    Gedeelde liefde voor een streek kan uitmonden in gedeelde liefde voor elkaar. Politiek gekrakeel of (taal)grenzen en ook draaihekjes aan de weiden kunnen daar geen stokje voor steken.

    Lees meer
  • Achterhoek

    Fietsen

    Achterhoek en Rivierenland

    Op deze grensoverschrijdende tweedaagse fietstocht langs Nederlandse en Duitse knooppunten maak je kennis met twee totaal verschillende gebieden. Het Rivierenland en de Achterhoek grenzen aan elkaar, maar zijn qua landschap en natuur volledig anders.

    Lees meer
  • Parijs

    Wandelen

    Een tuin in Parijs

    Een trip door de geschiedenis, rustige wegen, onverwachte hoekjes, een brok natuur en … het onderweg zijn overstijgt het einddoel. Als dat de maatstaven zijn voor de berekening van het GR-gehalte van een tocht, dan haalt een aantal wandelingen in Parijs een hoog cijfer. Proef op de som zijn de expedities uit de topogids Parcs et Jardins de Paris … a pied.

    Lees meer
  • Den Bosch, Bossche Broek

    Wandelen

    Drie dagen door de bossen van de hertog

    Onze tocht begint met een stadswandeling door ’s-Hertogenbosch en die is beslist de moeite. De stad heeft een mooi bewaard historisch centrum. Hier weet men blijkbaar de projectontwikkelaars in toom te houden!

    Lees meer
  • Veerse meer-min

    Fietsen

    Rondje Veerse Meer

    Kaart en gps thuis vergeten? Geen reden tot paniek als je een dagtocht rond het Veerse Meer hebt gepland. Simpelweg het water aan dezelfde kant houden en volop genieten van eindeloze luchten en een ontspannend gevoel van ruimte.

    Lees meer
  • hageland-min

    Wandelen

    Treinwandeltip: Een wit-rode Hagelander

    Testelt-Diest 18,6 km. Om 10 uur staan we voor het stationnetje van Testelt. Straks nemen we de trein terug vanuit Diest. Een flinke dagtocht langs GR-paden combineren met de trein, dat is wat we voorstellen in deze nieuwe Op Weg rubriek.

    Lees meer
  • Artemeersmolen

    Wandelen

    GR 129 Dwars door België - Deel1

    Beginnen aan GR 129 roept associaties op met de magische GR 5. In mini-uitgave dan. Het vertrek is even pannenkoekvlak, maar de Alpenbergen zijn ingedrukt tot Ardennenheuvels en het doel is niet de Rivièra maar de Semois. Vandaag deel 1 van Dwars door België: het Vlaamse gedeelte tussen Brugge en Ronse.

    Lees meer
  • Semois ter hoogte van Mouzaive

    Wandelen

    De Semois per boot en te voet

    Kajakvaren en wandelen is steeds een leuke combinatie. En als je in het zuiden van België de meanders van de Semois volgt, doe je dit bovendien in één van de meest ongerepte stukjes natuur van België.

    Lees meer
  • Dourbes, Viroinval

    Wandelen

    Viroinvaloise

    Viroinval is een gemeente in de provincie Namen die zich het geografische centrum van Europa mocht noemen toen de Europese Unie nog met 15 was. Maar bovenal is deze gevarieerde regio een prachtige streek voor de rustzoekende wandel- en fietsfanaat.

    Lees meer
  • Tussen Lomme en Wamme

    Wandelen

    Tussen Lomme en Wamme

    In Jemelle is er nergens een GR-teken te bespeuren. En toch liggen de Ardennen er in al hun wandelglorie binnen voetbereik. Een tocht op de flanken van de Lommevallei is niet aanbevolen voor wie steile hellingen en een tripel geen goede combinatie vindt.

    Lees meer
  • reynaert

    Wandelen

    In het spoor van Reinaert

    Geïnspireerd op de Streek-GR Reynaertland doet deze dagstapper je de omgeving van Stekene ontdekken, de meest bosrijke gemeente van Oost-Vlaanderen. Een oude spoorwegbedding en een verlaten steenbakkerij vormen een ideaal decor voor een boeiende wandeling door het land van de sluwe deugniet.

    Lees meer
  • Tessenderlo

    Wandelen

    Wandelen door stiltegebied

    In Tessenderlo, het meest westelijke puntje van Limburg, strekt zich tussen de rivieren de Grote Laak en het Zwart Water een mooi wandelgebied uit. Je vindt er de typische Kempense mix van heide en bossen, in de natuurreservaten Asdonk en Gerhagen en langs de Rodenberg en de Houterenberg.

    Lees meer
  • gps (21)-min

    Grote Routepaden

    Hoe je kaartpositie bepalen met gps-coördinaten?

    Door de uitbreiding van het gps-aanbod en de opkomst van de smartphone beschikken wandelaars en fietsers steeds vaker over een navigatiesysteem. Toch voelt niet iedereen zich geroepen daar gedetailleerde digitale topokaarten op te installeren.

    Lees meer
  • Lennik

    Wandelen

    Panorama's van het Pajottenland

    Vlakbij de grootstad Brussel ligt het Pajottenland. Deze streek van glooiende heuvels en vochtige weiden heeft zijn landelijke karakter nog goed bewaard. Niet ver van de drukste verkeersaders van ons land vind je boerenwegeltjes die zich uitstekend lenen voor een wandeling.

    Lees meer
  • actief met peuters

    Fietsen

    Actief met peuters en kleuters

    Een huis, kleine kinderen en een job, het leven van jonge ouders kan soms druk zijn. De oude gewoonte om regelmatig op trektocht te gaan, lijkt verleden tijd. Of toch niet?

    Lees meer
  • weidenbach

    Wandelen

    Weidenbach in de winter

    Waarom Weidenbach? Heel eenvoudig, omdat een zekere Herr Zobel er een interessant wandelnetwerk bewegwijzerd heeft met als rode draad het beekje de Salm.

    Lees meer
  • Waver

    Wandelen

    Dichtbij en toch anders

    Als wandelgebied stelt Waals-Brabant zelden teleur. We spoorden naar Waver en kwamen op amper 35 km van Brussel terecht in een golvend lappendeken van bossen en weidse landbouwplateaus.

    Lees meer
  • baarle

    Fietsen

    Dubbeldorp

    Het zal je maar overkomen dat je huis pal op de landsgrens ligt. Maar in Baarle-Hertog is de puzzel nog een stuk moeilijker. Welkom in het merkwaardigste dorp ter wereld!

    Lees meer
  • Hoge Kempen,

    Wandelen

    Door de hoge Kempen

    Het Nationaal Park Hoge Kempen heeft een primeur voor België: Twee rondwandelingen hebben het keurmerk ‘Premiumroute’ gekregen van het Deutsche Wanderinstitut. Dat maakt nieuwsgierig. En als blijkt dat je ze samen kan voegen tot een stevige dagtocht, is de beslissing snel genomen.

    Lees meer
  • dagje tussen fruit en bos

    Wandelen

    Een dagje tussen fruit en bos - De Treinstapper

    Vandaag doen we het eens anders. We nemen niet de trein van Alken naar Sint-Truiden, maar trekken onze wandelschoenen aan en doen het traject te voet op GR-paden. Dat duurt veel langer dan de treinrit, maar je ziet en beleeft veel meer.

    Lees meer
  • grens tussen Ardennen en Famenne

    Fietsen

    Op de grens tussen Ardennen en Famenne

    Schier ligt op zo’n 300 m hoogte en kijkt neer op de lager gelegen Famenne; Eigenlijk is dit ‘plus beau village de Wallonie’ niet veel meer dan een lange straat met een kleine lus naar de kerk. Het telt amper 150 zielen maar is in de lente en zomer één grote bloemenweelde.

    Lees meer
  • Oostende

    Grote Routepaden

    Oostende, een weekendje zeelucht

    In de vroege middeleeuwen was Oostende het meest oostelijke gehucht op het schorreneiland Testerep, vlak voor de Vlaamse kust. Tien eeuwen later bestaat het verzwolgen eiland niet meer, maar is het verplaatste dorp uitgegroeid tot de ''Koningin der Belgische badsteden'.

    Lees meer
  • Famenne

    Wandelen

    Meditatie en welbehagen in de Famenne

    Een GR-tweedaagse mag een ietsje meer zijn dan wandelen. Onderweg mengen we ons onder de bewoners van twee kloosters. De ontmoetingen wisselen tussen een nobel verheven en een zinnelijk werelds bestaan, tussen totale onthechting en een milde vorm van pure genotzucht.

    Lees meer
  • Literaire lus

    Fietsen

    Literaire lus met streepje verf

    Boeken en fietsen, het is een combinatie die ik koester. Zoals drie literaire grootheden geboren in de Zuid-Westvlaamse klei herontdekken. De lus van 43 km verbindt het Lijsternest van Stijn Streuvels, het André Demedtshuis en het René De Clercqmuseum. Op en neer langs het literaire erfgoed, voorbij naam en faam uit de kunst(schilders)wereld en genietend van de mooie landschappen. Mijn rijwiel van Stijn Streuvels is wel het enige ‘fietsboek’ in mijn fietstas. Een minpuntje…

    Lees meer
  • Tussen 2 neuzen

    Fietsen

    Tussen twee neuzen

    “Is er iets in de natuur dat zo’n verscheidenheid aan veranderende kleuren bezit? Toch wel, opaal, de edelsteen die keer op keer een serie uitbarstingen van rood en groen veroorzaakt.” Deze uitspraak van de schilder Edouard Lévêque zorgde ervoor dat een stukje Noord-Franse kust zijn mooie bijnaam kreeg.

    Lees meer
  • Voeren

    Wandelen

    Wandelparadijs tussen Wallonië en Nederland

    Tussen het Waalse Land van Herve en het Nederlandse Mergelland ligt de Voerstreek. Een Vlaams natuurparadijs voor GR-stappers, maar ook voor knooppuntwandelaars. Wij stapten een tweedaagse combinatie, met als overnachtingsplaats de centraal gelegen Jeugdherberg De Veurs.

    Lees meer
  • Famenne

    Wandelen

    Koning in de Famenne

    Kan je in de Famenne nog een wolf ontmoeten? Hoogstwaarschijnlijk niet. Een man die zijn volk moest beschermen tegen alle gevaren zou het laatste exemplaar al in 1845 hebben neergeschoten. Voor een ander gevaar dat ons bedreigt, te droge lentes en zomers, ligt de oplossing misschien aan het eind van een lindendreef in Barzin.

    Lees meer
  • Getevallei

    Wandelen

    De Getevallei

    De Getevallei maakt deel uit van het grotere Hageland en is een klein maar fijn onbekend stukje Vlaanderen. Twee dagen stapten we op het wandelnetwerk en verloren daarbij nooit de kerktoren van Zoutleeuw uit het oog. Of toch bijna!

    Lees meer
  • Tussen Fagne en Thierache

    Wandelen

    Wandelen tussen Fagne en Thiérache

    In het zuidwesten van de provincie Namen vormt het dal van de Viroin de scheiding tussen de Fagne en het Thiérache-woud. De overgang tussen beiden is de Calestienne, een smalle kalkzoom. Doorheen het gebied lopen GR 12 en GR 125. In combinatie met lokale routes maakten we twee wandelingen op de noordflank van de Viroin.

    Lees meer
  • Rondje Ardennen

    Fietsen

    Rondje Ardennen

    De vraag naar een lezing over langeafstandsfietsen in Wallonië bracht mij op een spoor. Nadat ik de Vennbahn en alle RandoVélo’s en RAVeL’s op een kaart had samengebracht, zag ik plots de mogelijkheid voor een grote lus. Mijn ‘Rondje Ardennen’ was geboren.

    Lees meer