Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • Cappadocië

    Wandelen

    Slenteren in het sprookjesdecor van Cappadocië

    Na avontuurlijke solotrektochten langs twee Turkse langeafstandspaden, de Lycian Way en het Saint Paul Trail, besluit ik te gaan 'slenteren' in het geologische wonder Cappadocïe, het 'Land van de mooie paarden'.

    Lees meer
  • Lofoten

    Wandelen

    De Lofoten: een bestemming als geen andere

    Een volgestouwde wagen en een zak vol wandelkaarten. Meer is niet nodig voor enkele weken avontuur in Noorwegen en Zweden samen met onze zoon van zeventien maanden. Met als top of the bill de Lofoten, een uitzonderlijk wandelgebied met bergtoppen die als drakentanden boven de zee uitsteken.

    Lees meer
  • Rondje Ambleve

    Wandelen

    Rondje Amblève

    De vorig jaar verschenen Franstalige topogids ‘L’Amblève par les GR’ bevat behalve trajecten van GR 56, GR 14 en GR 571 ook tien lustochten die aansluiten op de hoofdroute. Allemaal samen meer dan inspiratie genoeg om in de Oostkantons mijn eigen rondje Amblève en Warche te gaan stappen.

    Lees meer
  • Dordogne4

    Wandelen

    Verlokkingen aan de Dordogne

    Aan de voet van het kasteel maakt de Dordogne haar volgende bocht. Of beter: boven op de rots aan de volgende bocht heeft in de middeleeuwen weer iemand een kasteel laten bouwen. Voor we het via enkele steile keienstraatjes beklimmen laten we nog even onze gedachten verdampen, samen met de laatste mistslierten. In de Franse departementen Dordogne en Lot, meer bepaald de regio’s Périgord en Quercy, is het niet eenvoudig lange dagtochten te maken. Zelfs voor echte GR-wandelaars is er gewoonweg te veel afleiding.

    Lees meer
  • Drielandentocht

    Wandelen

    Drielandentocht in de zuidelijke Eifel

    In het NatuurWandelPark delux, de jongste wandeltelg van de Eifel, proefden we drie dagen van de Duits-Luxemburgse grensstreek. Met een snuifje België.

    Lees meer
  • Dolomieten

    Wandelen

    De Ligurische Alpen: Dolomieten in het klein

    Grillige kalkbergen, mysterieuze karstvlakten en een zee van bloemen: het Parco del Marguareis is een fascinerend wandelgebied. Maak kennis met het meest onderschatte natuurpark van de Italiaanse Alpen.

    Lees meer
  • Drie generaties onderweg naar de top

    Wandelen

    Drie generaties op de top

    Mijn zoon 9, mijn vader 67. En ik? Ergens middenin. Een bergtocht met ons drietjes leek ons een spannende uitdaging, nu het nog kan, nu het al kan. De keuze viel op de Prättigauer Höhenweg in het Zwitserse Graübunden om drie generaties naar de top te leiden.

    Lees meer
  • Steinbocktour

    Wandelen

    De Steinbocktour, pittig en mooi

    Helemaal in het zuiden van Duitsland, aan drie kanten omgeven door buurland Oostenrijk, liggen de Allgäuer Alpen. Pal op de grens op de kammen is de Steinbocktour uitgezet.

    Lees meer
  • Axarquia

    Wandelen

    Van dorp naar dorp in de Axarquía

    Andalusië heeft wandelaars meer te bieden dan de Alpujarras en de Sierra Nevada. De Axarquía bijvoorbeeld: een bergstreek ten noordoosten van Málaga met oogverblindend witte dorpen en een klimaat zo zacht dat er zelfs in de winter van alles in bloei staat.

    Lees meer
  • GR 5A Kustroute

    Wandelen

    De Kustroute, een complete mini-GR

    Een onvervalste GR-ervaring langs de Vlaamse kust, het kan! Met alles erop en eraan: paadjes door bossen en duinen, langs zee en strand, naast stille kanalen en door een mondaine badstad, langs monumenten, museumparken en hedendaagse ‘conceptuele’ kunstwerken. Je knipt je eigen 60 km lange wandelverhaal in stevige brokken of lichte hapjes. Al wat je nodig hebt is de nieuwste GR-uitgave, en de kusttram.

    Lees meer
  • Rioja

    Wandelen

    Van de Rioja naar de paella

    Een 900 km lange gezellin laat je niet in de steek. Vorig jaar vergezelden we de Ebro via GR 99 vanaf de bron bij de Picos naar de Rioja (Op Weg2014/4). Hoog tijd om weer aan te knopen met de liefde en de rivier te volgen tot haar monding in de Middellandse Zee.

    Lees meer
  • Via Dinarica

    Wandelen

    Pionieren langs de Via Dinarica

    Ondanks de prachtige berglandschappen blijven de Dinarische Alpen een vrij onbekend gebied. Daar willen Kenan Muftic en Tim Clancy verandering in brengen. Geïnspireerd door de Via Alpina creëerden ze de Via Dinarica, een route van Slovenië tot Albanië. Voor ons de perfecte leidraad om in 12 stapdagen een aantal bergmassieven in Bosnië en Montenegro aan elkaar te ritsen.

    Lees meer
  • via Egnatia

    Wandelen

    Reizen door de tijd op de Via Egnatia

    Op de Via Egnatia loop je in de voetsporen van Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse soldaten. Van kruisvaarders, predikers, pelgrims, bandieten, kunstenaars, handelaars en boeren. Van enorme karavanen beladen met huiden, wijn, hout, graan en zwavel. En vooral: door de rijke Balkancultuur van vandaag.

    Lees meer
  • pelgrimstocht

    Wandelen

    Pelgrimstocht in het Hoge Noorden

    Wie de pelgrimsroutes naar Santiago of Rome te klassiek of te druk vindt, heeft in Noorwegen een prachtig alternatief: het Olavspad. Deze uitstekend gemarkeerde route van Oslo naar Trondheim biedt prachtige natuur, veel cultuur en is vooral nog heerlijk rustig.

    Lees meer
  • 80 vulkanen

    Wandelen

    Tachtig vulkanen en een ezel

    Le Puy-en-Velay in Auvergne is vooral bekend voor de vele uitgedoofde vulkanen rond het oude stadje. In 1878 schreef de Schot Robert Louis Stevenson er al over in zijn beroemde reisjournaal ‘Travels with a Donkey in the Cevennes’. Wij liepen een eindje in zijn voetsporen en die van zijn koppige ezel Modestine.

    Lees meer
  • Malta

    Wandelen

    Merhba op Malta!

    Het dichtbevolkte Malta staat bekend als bestemming voor zonnekloppers. Toch biedt het net als zustereiland Gozo heel wat interessante wandelmogelijkheden. Liefhebbers van spectaculaire kliffen, heuvellandschappen en historische sites komen er ruimschoots aan hun trekken. Op het kruispunt van de christelijke en islamitische cultuur klinkt het Arabische ‘merhba’ hier als welkomstgroet.

    Lees meer
  • Yanick Bos

    Wandelen

    Steenbokken, koebellen en cabientjes

    Na een kort verblijf in Duitsland hebben we het Zwitserse Appenzellerland uitgekozen voor een vierdaagse huttentocht. Cynthia, Louis (bijna 2,5 jaar oud) en ikzelf kijken heel erg uit naar dit avontuur.

    Lees meer
  • Harzer Hexen Stieg

    Wandelen

    De Harzer-Hexen-Stieg

    Tiens, een Duits langeafstandswandelpad, is dat geen Steig? Klopt, denken we maar aan de nieuwe Moezelsteig of de bekende Rheinsteig. Maar in de Harz, het meest noordelijke middelgebergte van Duitsland, heeft men zo zijn eigen dialect. En dus spreekt men van de Harzer-Hexen-Stieg.

    Lees meer
  • Luxemburg

    Wandelen

    In luxemburg kan je geen saaie wandelingen maken

    De negen Luxemburgse jeugdherbergen vormen een ideale uitvalsbasis om het land al wandelend te verkennen. Aan de hand van bestaande routes werkte de jeugdherbergcentrale een aantal trajecten uit waardoor je kan ‘hotstelhopen’. Met ons gezin ontdekten we zo spectaculaire rotsformaties, middeleeuwse kastelen en enkele onverwachte hindernissen in Klein Zwitserland.

    Lees meer
  • John Muir Trail

    Wandelen

    John Muir Trail

    Na maanden blogs lezen, plannen, kampeergerief stikken en knutselen is het eindelijk zover: de John Muir Trail (JMT). Een tocht van 355 km dwars door de High Sierras van Happy Isles in Yosemite tot de 4421 meter hoge piek van Mount Whitney. Kan de JMT zijn naam als mooiste lange af standswandeling in de VS waarmaken?

    Lees meer
  • GR5

    Wandelen

    GR 5 in het nieuw

    Papa’s die graag wandelen hebben soms een curieuze droom. Dan nemen zij vrouw en kinderen op sleeptouw bij de realisatie van hun visioen: te voet van de Noordzee naar de Middellandse Zee. Goed nieuws voor hun ‘volgers’: de route en de gids van het Vlaamse deel van de tocht zijn opgefrist. Een leidraad om welgezin op zoek te gaan naar het verre horizonten én nieuwe woorden.

    Lees meer
  • Eifelsteig

    Wandelen

    Je bent jong en je wil wat: de Eifelsteig

    Stel: je hebt een overvolle zomervakantie van drie maanden, maar in september is er nog een gaatje. Niet onbelangrijk: het moet (very) low budget zijn. Wat doe je? Je neemt de trein naar Eupen en lift naar Monschau. Vanaf daar volg je de pijlen van de Eifelsteig, in etappes naar Einruhr, Gemünd, Nettersheim en Gerolstein. Dwars door het Nationale Park van de Eifel. En als er nog te veel lawaaimakers op de camping zitten, zijn er voldoende boshutten of plekjes in het wild om de tent te zetten.

    Lees meer
  • Modder op het oudste pad van Engeland

    Wandelen

    Modder op het oudste pad van Engeland

    In zijn onvolprezen boek ‘De Oude Wegen’ schreef Robert Mc Farlaine dat de Ridgeway het oudste langeafstandspad van Engeland is. Hij liep stukken in ‘putteke winter’, met alle modderige gevolgen vandien. Wij trokken er in het vroege voorjaar naartoe, maar die toegeving bleek allerminst voldoende om moddervrij te blijven. Wel integendeel…

    Lees meer
  • Foto

    Wandelen

    Een jaartje uitwaaien

    Eind november 2015 liepen Moiken uit Duitsland en José uit Portugal langs de Damse Vaart België binnen. Een half jaar eerder waren zij in Tallin aan hun tocht langs het Europese kustpad E9 begonnen. Een half jaar later eindigde hun grote kustavontuur in Lissabon. Wandelen leek hen gewoon leuker om een sabbatjaar te vullen dan de hele tijd vliegtuigen nemen.

    Lees meer
  • van Rome naar einde van de wereld

    Wandelen

    Van Rome naar het einde van de wereld

    De meeste pelgrims sluiten in Rome hun voettocht af, maar ik vertrek zuidwaarts. Naar de havens in Puglia waar in de middeleeuwen de boten naar het Heilige Land vertrokken. Het pad is geplaveid door de voeten van miljoenen pelgrims, soldaten, landheren, kooplui, hoeren en avonturiers. Hun sporen vind ik niet meer terug, maar ik volg hun route dwars door dit minder gekend stukje Italië.

    Lees meer
  • Foto

    Wandelen

    Het vulkanische hart van Frankrijk

    Vuur spuwen doet de vulkaan van de Cantal, in het zuiden van de Auvergne, al lang niet meer. Een groene bergketen met toppen tot 1800 meter is al wat ervan overblijft: de Monts du Cantal, een van de mooiste landschappen van het Centraal Massief.

    Lees meer
  • Van Dom to Lange Jan

    Wandelen

    Van Dom tot Lange Jan

    De twee hoogste kerktorens van Nederland, de Utrechtse Dom en de Amersfoortse Lange Jan, hebben helemaal geen kerk, maar zijn wel het centrum van twee bruisende steden. En tegelijk ook twee hoogtepunten op het 162 km lange Utrechtpad.

    Lees meer
  • image003

    Wandelen

    Seven Summits Spain

    Is het mogelijk om op een natuurvriendelijke en duurzame manier de bergen in te trekken? Absoluut, denken ze bij De Natuurvrienden. Om de proef op de som te nemen lanceerde de organisatie de uitdaging om in de zomer van 2015 zeven Belgische en zeven Europese toppen te beklimmen. Gerda, Ivo, Jef, Jempi, Karel, Peter en Philippe namen de handschoen op voor de Spaanse Pyreneeën.

    Lees meer
  • Escapardenne

    Wandelen

    Door het hart van de Luxemburgse Ardennen

    Diepe dalen, donkere loofbossen, hellingen vol brem. Scherpe rotskammen en uitzichtpunten die elkaar snel opvolgen. Het Escapardenne Lee Trail boeit van begin tot eind. Verslag van een pittige tocht langs Luxemburgs nieuwste wandelpad, met de kronkelende Sûre in de hoofdrol.

    Lees meer
  • Snowdonia

    Wandelen

    Winteravontuur in Snowdonia

    Het Nationaal Park Snowdonia in het noordwesten van Wales is een uitgelezen wandelgebied, niet alleen in de zomer maar ook in de winter. Het leverde ons een prachtige trip op, met een gevarieerd pakket aan weersomstandigheden.

    Lees meer
  • Lapland

    Wandelen

    Op skitrekking door Lapland

    Zomerwandelaars kennen Kungsleden als het ‘Koningspad’ van Noord-Zweden, de ideale manier om de pracht van Lapland te ontdekken. Minder bekend is dat je de route van eind februari tot begin mei kan verkennen op ski’s.

    Lees meer
  • GR12

    Wandelen

    GR 12 versie 2.0

    Toen we zeven jaar geleden besloten het Vlaamse traject van GR 12 te gaan wandelen, deden we dat met de nodige dosis scepsis en argwaan. Een groteroutepad door het drukste en dichtstbevolkte deel van ons land, was dat geen vorm van zelfkastijding? Toch niet, zo bleek, en de verrassing die ons toen te beurt viel herhaalde zich de afgelopen weken, toen we het vernieuwde traject ‘in preview’ mochten ontdekken.

    Lees meer