Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • Limes 037 wachttoren bij Kesteren

    Wandelen

    Tweeduizend jaar oude sporen op het Romeinse Limespad

    Om zich te beschermen tegen invallen van de ‘barbaren’ uit het noorden bouwden de Romeinen een verdedigingsstelsel langs de Limes, de noordgrens van hun rijk. Tientallen forten en wachttorens, verbonden door een weg, te land of te water, met de Rijn als blauwe draad. Wat daar vandaag van overblijft ontdek je op het Romeinse Limespad.

    Lees meer
  • Reynaertbeeld Stekene centrum

    Wandelen

    In de achtertuin van een sluwe vos

    Reynaert de Vos himself stapte voor de gelegenheid de vernieuwde Streek-GR Waas- en Reynaertland van Lokeren naar Hulst en wij hadden de eer hem een paar vragen te stellen. Reynaert, intussen niet meer van de jongsten, geniet van de aandacht die hem te beurt valt en probeert ons van zijn onschuld te overtuigen. We kunnen de lezer niet garanderen dat zijn verhaal 100 % waarheidsgetrouw is. Een vos verliest zijn haren, maar niet zijn streken.

    Lees meer
  • Drenthe

    Wandelen

    De grote stille heide, dwars door Drenthe op het Roots Natuurpad

    “Op de grote stille heide dwaalt de herder eenzaam rond”, zo begint een bekend liedje dat honderd jaar geleden geschreven werd. Zou die heide nog steeds zo groot en stil zijn? We gingen op onderzoek in de Nederlandse provincie Drenthe, die vroeger bijna uitsluitend uit veen en heide bestond.

    Lees meer
  • Via Monastica

    Wandelen

    Op pelgrimstocht door de Lage Landen

    Ter gelegenheid van haar 25-jarig bestaan en het heilige Jacobusjaar 2010 ontwikkelde het Vlaamse Compostelagenootschap vier nieuwe pelgrimswegen door België. Christina Bloem verkende de Via Monastica.

    Lees meer
  • Friesland 3

    Wandelen

    Wandelen door Friese wouden Lees meer
  • Pieterpad

    Wandelen

    Het Pieterpad

    5 september 2011. We trekken met de trein naar Pieterburen, helemaal in het noorden van Nederland. Hier vertrekt het Pieterpad, het langste wandelpad van Nederland. Eindpunt is het meest zuidelijke punt van Nederland, de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Aangezien we nog even tijd hebben, bezoeken we in Pieterburen de zeehondencreche. Leuke diertjes, die daar goed verzorgd worden wanneer ze aanspoelen of hun moeder verloren zijn.

    Lees meer
  • market garden

    Wandelen

    Een brug te ver

    September 1944, Operatie Market Garden wordt op gang geschoten, een gedurfd plan om Nederland te bevrijden en door te stoten naar het Ruhrgebied. Cruciale vraag: zullen alle bruggen op tijd in geallieerde handen vallen? Via het Airbornepad herbeleven we deze veldslag uit de Tweede Wereldoorlog en marcheren we in het spoor van de geallieerde grondtroepen richting Arnhem.

    Lees meer
  • buren

    Wandelen

    Het Noaberpad: op bezoek bij de buren

    We weten het allemaal: goede buren zijn beter dan verre vrienden. Op het Noaberpad bezoeken we de goede buren of‘noabers’ langs een groot stuk van de Nederlands-Duitse grens.

    Lees meer
  • Grens

    Wandelen

    Grenslandpad

    In 1830 werd België onafhankelijk, maar het duurde nog even voor de grens met Nederland vast lag. Op de conventie van Maastricht in 1839 werd afgesproken om naast 356 hardstenen ook 388 gietijzeren grenspalen te plaatsen. Elke paal draagt het jaartal 1843 plus een nummer en een Nederlandse en een Belgische leeuw. Hoewel sommige palen na grenscorrecties en inpolderingen zijn verplaatst, staat het merendeel nog op dezelfde plek en vormen zij de ‘grijze draad’ voor het vernieuwde 370 km lange Grenslandpad.

    Lees meer
  • Kalverstraat

    Wandelen

    Tussen Kalverstraat en Champs-Elysées

    Op de Dam in Amsterdam ga ik op zoek naar een wandelboom. Eén van zijn takken zou richting Brussel en Parijs moeten wijzen, als startpunt van GR 12, in Nederland beter bekend als het Graaf Floris V-wandelpad. Maar er is hier nergens een boom geplant. Gelukkig weet ik de weg.

    Lees meer
  • Van Dom to Lange Jan

    Wandelen

    Van Dom tot Lange Jan

    De twee hoogste kerktorens van Nederland, de Utrechtse Dom en de Amersfoortse Lange Jan, hebben helemaal geen kerk, maar zijn wel het centrum van twee bruisende steden. En tegelijk ook twee hoogtepunten op het 162 km lange Utrechtpad.

    Lees meer
  • Groot-Frieslandpad

    Wandelen

    Groot-Frieslandpad, een pad met (bijna) alle landschappen

    Zee en duinen? Check! Polders en grasdijken? Check! Historische stadjes? Check! Meren en rivieren? Check! Bossen en heide? Check! Veengebieden? Check! Alleen heuvels vind je niet op het Groot-Frieslandpad. Hoewel de duinen soms kuitenbijters zijn.

    Lees meer