Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • image005

    Wandelen

    Le Chemin de Saint-Guilhem-le-Désert

    Waar ooit boeren en herders hun koeien, schapen en geiten naar hun zomerverblijf op het Aubrac-plateau brachten, wijzen de paden tussen twee muurtjes van gestapelde stenen vandaag Le Chemin de Saint-Guilhem-le-Désert aan. De route presenteert zich als de GRote doorsteek van het Centraal Massief en pronkt met de UNESCO-titel ‘Agropastoralisme méditerranéen’. Terecht!

    Lees meer
  • image009

    Wandelen

    Een plompe dans van bergbottines

    De restanten van orkaan Florence teisteren België, maar mijn uitvalsbasis in de Hautes-Alpes geniet nog van heerlijk wandelweer. Met een reeks lustochten wandel ik de hete zomer van 2018 in stijl uit.

    Lees meer
  • S1730743

    Wandelen

    Onze mooiste vakantieherinneringen

    In de jaren 80 was het gebruikelijk om met kleine kinderen naar zee te gaan. Avontuurlijke vakanties voor gezinnen bestonden haast niet. Tenzij je zelf op zoek ging.

    Lees meer
  • vendee 07

    Wandelen

    Het groene hart van de Vendée

    In het Franse departement Vendée lokt vooral de Atlantische kust veel vakantiegangers. Ik opteerde echter voor een ‘GR de Pays’ door het karaktervolle binnenland. Tussen de lieflijke riviertjes Yon en Vie ontdekte ik een enigszins tegendraadse streek, die de sporen draagt van een woelig verleden.

    Lees meer
  • GR 5 Lotharingen

    Wandelen

    GR 5: andere weg door Lotharingen

    Wie droomt van een GR 5 (Noordzee – Rivièra) zonder haperingen moet weten dat een zeer ingrijpende wijziging is doorgevoerd in Frans Lotharingen. In het Groothertogdom Luxemburg blijft het tracé grotendeels ongewijzigd maar je verlaat het land nu al in Schengen. Vroeger was dat 40 km verder, in Rumelange.

    Lees meer
  • Koning Dagobert

    Wandelen

    De weg van Koning Dagobert II

    Luc Selleslagh wandelde in Noord-Frankrijk een streek-GR in het spoor van Dagobert II, koning van Austrasië.

    Lees meer
  • Opaalkust

    Wandelen

    Vijf dagen stappen langs de Opaalkust

    Binnenkort rolt hij van de persen: de nieuwe Dagstappergids Frans-Vlaanderen, goed voor vijftien luswandelingen vlak over de Franse grens. Wij verkenden alvast de prachtige kliffen en stranden en kunnen getuigen van alweer echt GR-vakmanschap.

    Lees meer
  • Camino

    Wandelen

    Op stap langs de camino

    Er was natuurlijk Man bijt hond. Maar er is meer aan de hand. De weg naar Santiago de Compostela is populair, zoveel is duidelijk. Al zijn er net als vroeger pelgrims in alle soorten: van diep gelovige bedevaarders tot fiets- en wandeltoeristen met oog voor landschap en kunst. Van jongeren op zoek naar zingeving tot vijftigers op zoek naar rust. Allemaal met een motto: de weg is het doel.

    Lees meer
  • Santiago

    Wandelen

    Zoekend onderweg. Voettocht naar Santiago

    Vier maanden zijn wij ‘op weg’ geweest. Via GR-paden en pelgrimspaden, van Puurs helemaal tot in Santiago de Compostela. Dagelijkse reflecties vonden hun weg naar het thuisfront, eerst via een blog, later in een boek. De fragmenten laten zien waar pelgrimeren echt om draait.

    Lees meer
  • Heuvelland

    Wandelen

    Met nuuze Vlaemsche taele door het Heuvelland

    Op een bergtocht van Vlaanderen naar Frankrijk (en terug) valt veel te leren. Bijvoorbeeld dat je niet noodzakelijk naar buiten moet om van een landschap te genieten. Of dat meertaligheid geen vereiste is om een andere cultuur te beminnen. En hoe je een trappist kunt vervangen door… een kop thee.

    Lees meer
  • naar Rome

    Wandelen

    Te voet naar Rome

    Moet een grote tocht een doel hebben? De weg is voor de langeafstandswandelaar toch aangrijpender dan het einddoel? Maar als de ontknoping zich afspeelt tussen Bernini’s zuilenrijen op een volgepakt Sint-Pietersplein, dan moet dat toch wel een bijzonder finishmoment zijn. Els Geeraert en Piet Hardeman getuigen.

    Lees meer
  • Hoteliers Randonneurs

    Wandelen

    Gepassioneerde Hoteliers Randonneurs

    Bij wijze van uitzondering deden we het voor één keer begeleid. Tien hoteleigenaars/wandelaars verspreid over de belangrijkste Franse bergmassieven bieden gasten een hartelijk onthaal, de geneugten van de lokale keuken en hun gigantische terreinkennis. Resultaat was een uitzonderlijk rijke wandelvakantie.

    Lees meer
  • Cevenne

    Wandelen

    Dwars door de Cevennen

    Het landschap van de Cevennen met zijn ruige bergmassieven, dichte bossen en schitterende bloemen blijft ons boeien. Uit de vele bewegwijzerde wandelroutes stelden we met behulp van enkele kaarten en topogidsen een afwisselende achtdaagse lentetocht samen door het land van de duizend heuvels.

    Lees meer
  • Smokkelpaden

    Wandelen

    Op smokkelpaden door het Juragebergte

    Het Juramassief vormt de grens tussen Zwitserland en Frankrijk. Geen wonder dat dit oude gebergte met zijn vele kloven een paradijs was voor smokkelaars. Inmiddels hebben de ‘pungelaars’ met hun buidel plaats gemaakt voor wandelaars met rugzak en vormen de smokkelwegen de ruggengraat van een uitgebreid net van wandel- en fietspaden.

    Lees meer
  • belledonne

    Wandelen

    Het Belledonne Massief - Een onbekende schone

    Op weg naar een zuiderse bestemming rijden vele vakantiegangers langs het Belledonne Massief. Ze zouden beter hier stoppen, want je vindt er ook in het hoogseizoen rust en eenzaamheid. De beste manier om deze onbekende schone te leren kennen is te voet via de ruige bergpaden van GR 549.

    Lees meer
  • Wandelen

    Ballader in de Ardèche

    In volle zomer is de Ardèche een publiekstrekker bij uitstek, maar in de vroege lente is de regio een oase van rust, ideaal voor een tiendaagse vakantie vol ‘dagstappers’. Want al jarenlang voel ik me eerder een ‘balladeur’ dan een ‘randonneur’.

    Lees meer
  • Queyras

    Wandelen

    Op sneeuwschoenen door de Queyras

    Het Parc Naturel Régional du Queyras ligt in de zuidelijke Franse Alpen, tegen de grens met Italië. Van massatoerisme is hier geen sprake. Het bergmassief telt kleine, vaak nog authentieke dorpjes en talloze wandelroutes. Ook in de winter kan er flink gewandeld worden, tenminste als je de sneeuwraketten aangespt.

    Lees meer
  • Dordogne4

    Wandelen

    Verlokkingen aan de Dordogne

    Aan de voet van het kasteel maakt de Dordogne haar volgende bocht. Of beter: boven op de rots aan de volgende bocht heeft in de middeleeuwen weer iemand een kasteel laten bouwen. Voor we het via enkele steile keienstraatjes beklimmen laten we nog even onze gedachten verdampen, samen met de laatste mistslierten. In de Franse departementen Dordogne en Lot, meer bepaald de regio’s Périgord en Quercy, is het niet eenvoudig lange dagtochten te maken. Zelfs voor echte GR-wandelaars is er gewoonweg te veel afleiding.

    Lees meer
  • 80 vulkanen

    Wandelen

    Tachtig vulkanen en een ezel

    Le Puy-en-Velay in Auvergne is vooral bekend voor de vele uitgedoofde vulkanen rond het oude stadje. In 1878 schreef de Schot Robert Louis Stevenson er al over in zijn beroemde reisjournaal ‘Travels with a Donkey in the Cevennes’. Wij liepen een eindje in zijn voetsporen en die van zijn koppige ezel Modestine.

    Lees meer
  • Kalverstraat

    Wandelen

    Tussen Kalverstraat en Champs-Elysées

    Op de Dam in Amsterdam ga ik op zoek naar een wandelboom. Eén van zijn takken zou richting Brussel en Parijs moeten wijzen, als startpunt van GR 12, in Nederland beter bekend als het Graaf Floris V-wandelpad. Maar er is hier nergens een boom geplant. Gelukkig weet ik de weg.

    Lees meer
  • GR20

    Wandelen

    GR 20, tussen waarheid en mythe

    De bekendste GR is ongetwijfeld GR 20, een route dwars door Corsica waar vaak in superlatieven over geschreven wordt. Er zouden kettingen hangen en wie hoogtevrees heeft gaat er beter niet stappen. Ik vraag me af waar de waarheid eindigt en de mythe begint en besluit het zelf uit te zoeken.

    Lees meer
  • Sigeric

    Wandelen

    In de voetsporen van Sigeric

    Een boek over de verloren gewaande pelgrimsroute naar Rome plantte een zaadje in mijn hoofd. Een jaar later stond ik in de crypte van Canterbury Cathedral, helemaal klaar voor een tocht van 2000 km langs de Via Francigena. Het miezerde toen ik vertrok. Wat leek het zonnige Rome toen onbereikbaar ver!

    Lees meer
  • Foto

    Wandelen

    Het vulkanische hart van Frankrijk

    Vuur spuwen doet de vulkaan van de Cantal, in het zuiden van de Auvergne, al lang niet meer. Een groene bergketen met toppen tot 1800 meter is al wat ervan overblijft: de Monts du Cantal, een van de mooiste landschappen van het Centraal Massief.

    Lees meer
  • Jura

    Wandelen

    Ontsnappen in de Jura

    Vier etappes van de Échappée Jurassienne, een langeafstandspad dat in trapjes omhoogklimt richting Zwitserse grens, leiden ons door een boeiend stuk van de Haut-Jura. Een verhaal over karstlandschappen en kazen, over almen en hoenen, over gele wijn en pijpen.

    Lees meer
  • Vogezen

    Wandelen

    Op sneeuwschoenen door de Hoge Vogezen

    Voor het tweede jaar op rij staan de Pyreneeën op het programma, maar door een staking bij de Franse spoorwegen zal onze nachttrein niet rijden. Snel worden de weerberichten voor de diverse Alpenlanden gecheckt. De Vogezen lijken het beste plan B. We pakken meteen onze rugzakken om daags nadien in alle vroegte te kunnen vertrekken.

    Lees meer
  • Mercantour

    Wandelen

    Stevig stappen in de Mercantour

    In vogelvlucht amper 50 km noordelijk van Nice en de Middellandse Zee zou je kunnen verwachten dat het om uitlopers van de Alpen gaat. Niets is minder waar! In de Mercantour zijn de hellingen ruw en steil, ligt de ondergrond bezaaid met stenen en rotsblokken en zijn de overgangen van de cols allesbehalve makkelijk. Maar des te mooier is de omgeving!

    Lees meer
  • Interview

    Wandelen

    Hoe vrolijk pipi kan klateren

    102 dagen alleen op stap, wat doet dat met een mens? Elena Peeters maakte als afstudeerproject voor haar theateropleiding aan het Antwerpse Conservatorium de voorstelling ‘Elena’, een creatieve verwerking van haar wandeltocht van Antwerpen naar Rome.

    Lees meer
  • Val dArdenne

    Wandelen

    Op verkenning in Val d’Ardenne

    ‘Haybes-la-Rose’ of ‘Haybes-la-Jolie’, het zijn mooiklinkende namen voor een klein Frans dorpje vlakbij de Belgische grens, dat we als uitvalsbasis gekozen hebben voor vier gevarieerde dagwandelingen in Val d’Ardenne. Ardense leisteen en de meanders van de Maas zorgen voor het decor.

    Lees meer
  • Wandelen

    Pass’aran

    Auteur en bergfanaat Ton Joosten woont intussen vijf jaar in een klein dorp in de Pyreneeën, daarom polsten we hem naar een tochtvoorstel. Onze verwachtingen waren niet min: hoog in de bergen, uitdagend, basic en toch haalbaar. Het werd de Pass’aran. Een voltreffer!

    Lees meer
  • FranseAlpen

    Wandelen

    Geklauter en gelach in de Franse Alpen

    Met veel goesting willen we nog een keer de bergen in. Gepakt met tent, kookvuurtje en eten trekken we naar Chamrousse, een skidorp vlakbij Grenoble.

    Lees meer