Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • image007

    Wandelen

    Eternity Fjord Expeditie

    De natuur van de noordse landen heeft een enorme aantrekkingskracht op ons. Meermaals trokken we door Noorwegen, Zweden, Finland of IJsland. Plots zagen we een aanbod dat op ons lijf geschreven was: een heuse trektocht in Zuidwest-Groenland. Op verkenning gaan in een totaal onbekend land, op plekken waar nauwelijks iemand komt, was een uitdaging waar we niet konden aan weerstaan. De verwachtingen werden ruimschoots ingelost. Willem zorgde voor een perfecte reis met een twee dagen durende climax. Het is ons nog nooit overkomen dat we op een rots gingen zitten met een groot gevoel van dankbaarheid. Blij deze weergaloze natuurpracht te mogen overschouwen, opsnuiven, voelen, beleven, leven...

    Lees meer
  • image002

    Wandelen

    Watertanden langs de Opaalkust

    De GR du Littoral is de 175 km lange wandelroute langs de Opaalkust, die loopt van het Belgische De Panne tot Pas de’Authie in Frankrijk. Nog steeds schemert het Nederlands, dat er vroeger werd gesproken, door in plaatsnamen als Dunkerque (Duinkerke), Gravelines (Grevelingen), Sangatte (Zandgat), Wissant (Witzand) of Berck (Berk). De veelbelovende duin- en polderlandschappen, maar ook de krijtrotsen afgewisseld met grauwe zandduinen doen ons watertandend onze wandelschoenen aantrekken voor een zeer gevarieerde tocht.

    Lees meer
  • image007

    Fietsen

    Het huis op de klif. De Ierse zuidwestkust

    Ierland, tot voor kort in mijn verbeelding gereduceerd tot een huis op een klif, gegeseld door striemende regenvlagen, een huilende wind en het gedonder van beukende golven. Na twee weken fietsen weet ik het, het huis bestaat. Meer nog, de werkelijkheid tart mijn verbeelding in de overtreffende trap. Beara, Iveragh en Dingle zijn drie schiereilanden, diep ingesneden door prachtige baaien. Elk met een ringweg. De ‘Ring of Kerry’ op Iveragh is een toeristische topper. De vele toerbussen rijden er in tegenwijzerzin, de weg soms te smal om te kruisen. Killarney is een groot nest met luxueuze hotels die elkaar naar de kroon steken. Beara, charmant en rustig, ligt uitnodigend te schitteren in de zon. De ringweg biedt spectaculaire vergezichten. Toch slaan we af en rijden kleine lussen of een doodlopende weg. Zo zijn er veel, heen en terug. Woorden schieten tekort, mijn camera kan onmogelijk het hele plaatje in beeld brengen...

    Lees meer
  • image011

    Fietsen

    Ik wil eens naar zee fietsen

    Tot zover de vurige wens van de achtjarige Mil, de jongste van het gezin Smaers uit Geel. Na wat aarzeling zetten ook zijn twee jaar oudere zus Lien én zijn ouders Rob en Griet zich achter zijn voornemen. Het zou hun eerste meerdaagse fietstocht worden. In de zomerhitte van augustus 2018 vertrokken zij richting kust. We waren erg benieuwd naar de ervaringen op hun maidentrip.

    Lees meer
  • image003

    Fietsen

    Op de velo door Sakarthvelo

    Sakarthvelo, het Georgische woord voor Georgië, is een land dat al lang op ons fietslijstje staat. We weten niet goed waarom. Misschien is het de aantrekkingskracht van de Kaukasus, een gebergte dat met zijn hoge besneeuwde toppen tot de verbeelding spreekt. Het is in elk geval een land met een hele rijke en bewogen geschiedenis. We vertrokken in de toeristische en sfeervolle hoofdstad Tbilisi en concentreerden ons een maand lang op het westen van het land. Het werd een fietstocht vol pittige klimmetjes, veel zon, heerlijk eten, even heerlijke wijn en een gastvrije bevolking.

    Lees meer
  • IMG_4701

    Wandelen

    Extramadura, een onbekend stukje Spanje

    Extremadura betekent letterlijk ‘het land van de extreme hardheid’. In de zomer lopen de temperaturen in het zuidwesten van Spanje, tegen de Portugese grens, hoog op, in de winter is het bitterkoud. Maar tijdens het zachte voorjaar staat de dehesa in bloei. Dit typische cultuurlandschap biedt, met zijn her en der verspreid staande kurkensteeneiken, schaduw aan mens en dier. De ondergrond is het ene jaar een met bloemen bezaaide weide, enkele jaren later omgeploegd tot akker, om vervolgens een tijdje braak te liggen. Wij maakten er heerlijke tochten, onderweg tussen het Romeinse Merida en de middeleeuwse steden Trujillo en Caceres. Eindigen deden we in het Europese vogelwalhalla, het nationaal park Monfragüe.

    Lees meer
  • GR 126-02

    Wandelen

    Een heerlijke GR-kijk op Wallonië

    Een man gedreven door zijn wandelpassie. Voor op Jean-Marie Maquet begon het in zijn scoutstijd, en 45 jaar later, diep in de pensioenleeftijd, blijft hij nog altijd even enthousiast de Waalse paden verkennen.

    Lees meer
  • Namibië

    Wandelen

    Adembenemend Namibië

    In Namibië, een land bijna zo groot als Frankrijk en Italië samen, wonen amper twee miljoen mensen. Wandelaars die van ongerepte natuur en uitgestrekte woestijnen houden, kunnen er hun hart ophalen. Ook fotograferen is dankzij de doorgaans helder blauwe lucht een hemels plezier.

    Lees meer
  • Munro

    Grote Routepaden

    Into the Munro's

    Bart de Munrobagger. Het zou de titel kunnen zijn van een strip. Maar het is het verhaal van een passie. Het relaas van een avond op café met één gespreksonderwerp: Schotland. Nota bene op de avond dat de Rode Duivels de Schotten met 2-0 naar huis stuurden. Maar dat was in Brussel. De Schotse Highlands laten zich niet zomaar verslaan.

    Lees meer
  • Interview2

    Wandelen

    Door de Pyreneeën met een kleine passagier

    Pampers behoren doorgaans niet tot de standaarduitrusting van de doorsnee bergwandelaar. Voor Nick Meynen en Fany Crevecoeur was dat wél het geval. Amper drie maanden na de geboorte van hun dochtertje Flora, vatten zij de doorsteek van de Pyreneeën aan. Tijdens vier vakanties stapten zij zo’n 1.000 kilometer, van Hendaye in Frans Baskenland tot aan de Middellandse Zee. Nick verwerkte hun belevenissen in een bijwijlen tragikomisch boek, met enkele (wandel)filosofische zijpaadjes.

    Lees meer
  • Interview

    Fietsen

    Over jaagpaden en oude spoorwegen

    Op suggestie van Ward hebben we afgesproken in een Antwerps café dat uitkijkt op de Schelde. “Een locatie die symbool staat voor mijn fietsfilosofie”,had hij in zijn mail geschreven. “Water trekt me aan. Wat kan er mooier zijn dan een ganse dag fietsen op een jaagpad, met de rivier als gids. Om er dan’s avonds een frisse duik in te nemen.”

    Lees meer
  • Palts

    Wandelen

    Herfst in de Palts

    De Pfälzerhöhenweg is een pittig pad van 113 kilometer dwars door het Pfälzerbergland. Bovendien worden we een week lang verwend door een fel nazomerzonnetje dat ons elke dag een goudkleurig decor schenkt. Een ware streling voor het oog.

    Lees meer
  • bergwandelen

    Wandelen

    Hoe word ik bergwandelaar?

    Vroeg of laat voelt elke wandelaar wel de aantrekkingskracht van de bergen. De betovering van weidse panorama’s en de magie van een eindeloze sterrenhemel. Op Weg-redactrice Debbie Sanders bundelde al haar ervaringen en tips in een boek.

    Lees meer
  • laatste wildernis

    Wandelen

    De laatste wildernis van Europa

    In het Zweedse Hoge Noorden, net boven de poolcirkel, ligt het Sarek Nationaal Park. Het is bijna 2000 km² groot en veel meer dan hier en daar een vaag stuk pad is er niet te vinden.Onze tocht startte in Akkastugorna waar we even de Padjelantaleden volgden om ter hoogte van Kisuris het Nationaal Park binnen te trekken. Al snel klimmen we zachtjes naar het hoogste punt van onze tocht. Met iedere gewonnen hoogtemeter, daalt het aantal muggen. Een zegen!

    Lees meer
  • bergbewoners

    Grote Routepaden

    Verhalen van bergbewoners

    Het hooggebergte trekt jaarlijks vele wandelaars en fietsers aan. Allemaal genieten ze dubbel, van de natuur én van de inspanning. Maar één zaak vergeten ze vaak: dat er in de Alpen en de Pyreneeën ook mensen wonen. Mensen die een moeilijke strijd leveren voor het behoud van hun cultuur en levenswijze. Séverine Baert trok met een schaapsherder de bergen in en luisterde naar de verhalen.

    Lees meer
  • Patagonia

    Wandelen

    Patagonian dreams

    13 maanden om je dromen waar te maken, daar weten Steve Behaeghel en Katrijn Van Nieuwenhuyse wel raad mee. In de zomer van 2012 maakten ze een tocht van 1000 km door Lapland, Europa’s laatste wildernis. In het najaar liepen ze gedurende 3 maanden de Great Himalayan Trail in Nepal, om na de jaarwisseling terug te keren naar hun lievelingsplek Patagonië. Al die omzwervingen beëindigden ze in schoonheid in de Andes.

    Lees meer
  • arrividerci gta

    Wandelen

    Arrivederci GTA

    De Grande Traversata delle Alpi – kortweg GTA– doorkruist in 65 etappes de westzijde van de Italiaanse Alpen. Tien jaar geleden vertrok Ignace op het noordelijkste punt, aan de Zwitserse grens. Twee jaar later pikte Bart in. Aan een ritme van één week per jaar bereikten ze afgelopen zomer de Middellandse Zee, helemaal in de ban van de regio.

    Lees meer