Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • Olavsweg

    Wandelen

    Van de voeten naar het hoofd en terug

    “Een pelgrim volgt niet alleen het horizontale pad dat zich voor hem ontvouwt, maar wandelt ook de verticale weg van de voeten naar het hoofd en terug.” Na vier grote pelgrimstochten heeft Paul De Marez recht van spreken als het over pelgrimeren gaat, en naar aanleiding van zijn boek over zijn laatste tocht naar Trondheim zochten we hem op in zijn thuisstad Kortrijk.

    Lees meer
  • Pelgrimswegen

    Wandelen

    Pelgrimswegen gisteren en vandaag

    Oude pelgrimswegen beleven een opmerkelijke revival. Maar wie vandaag aan een pelgrimstocht begint, doet dat met een andere ingesteldheid dan in de Middeleeuwen, zegt Dirk Aerts van het Vlaams Compostelagenootschap. “Voor de moderne pelgrims is onderweg zijn veel belangrijker dan aankomen. Vroeger was het net omgekeerd.”

    Lees meer
  • zoutmeer

    Fietsen

    Gebeten door het virus | Steven Geirnaert en Heidi Renwa

    Fietsen van Hongarije naar China, zo zag het afgelopen jaar van Heidi en Steven er uit. Goed voor twintigduizend kilometer en veertig platte banden, maar vooral voor duizenden foto’s en ontelbare verhalen en vriendschappen.

    Lees meer
  • Trien Pauwels-min

    Grote Routepaden

    Mijn fiets tussen de verse vis

    “Als tiener droomde ik van verre, tot de verbeelding sprekende bestemmingen. Ik had zelfs een top drie vastgelegd.” Wie op die manier aan een interview begint, heeft reizigersbloed door de aderen stromen. En heeft een hoop jaren en reizen later heel wat te vertellen.

    Lees meer
  • Tajikistan-min

    Fietsen

    Passing by

    Jessie ontdekte enkele jaren geleden de vakantiefiets in Marokko en Kirgizië. Ludo had al wat fietservaring, onder andere in Toscane. Na een geslaagde test in Jordanië was de tijd rijp voor het grote avontuur samen: 14 maanden, 14 landen, 14.000 km…

    Lees meer
  • Camino

    Wandelen

    Op stap langs de camino

    Er was natuurlijk Man bijt hond. Maar er is meer aan de hand. De weg naar Santiago de Compostela is populair, zoveel is duidelijk. Al zijn er net als vroeger pelgrims in alle soorten: van diep gelovige bedevaarders tot fiets- en wandeltoeristen met oog voor landschap en kunst. Van jongeren op zoek naar zingeving tot vijftigers op zoek naar rust. Allemaal met een motto: de weg is het doel.

    Lees meer
  • naar Rome

    Wandelen

    Te voet naar Rome

    Moet een grote tocht een doel hebben? De weg is voor de langeafstandswandelaar toch aangrijpender dan het einddoel? Maar als de ontknoping zich afspeelt tussen Bernini’s zuilenrijen op een volgepakt Sint-Pietersplein, dan moet dat toch wel een bijzonder finishmoment zijn. Els Geeraert en Piet Hardeman getuigen.

    Lees meer
  • Fietsen

    Be ride back

    Na mijn humaniora las ik een sabbatjaar in om mijn grote droom waar te maken: een wereldreis per fiets. Een goede vriend vergezelt me tot Turkije, daarna ben ik op mezelf aangewezen. 20.000 km verder, na een tocht door 25 landen, zet ik mijn fiets aan de kant in Maleisië. Om mijn trektocht al liftend te eindigen in Indonesië. Een impressie van een bewogen jaar.

    Lees meer
  • Patagonia

    Wandelen

    Patagonian dreams

    13 maanden om je dromen waar te maken, daar weten Steve Behaeghel en Katrijn Van Nieuwenhuyse wel raad mee. In de zomer van 2012 maakten ze een tocht van 1000 km door Lapland, Europa’s laatste wildernis. In het najaar liepen ze gedurende 3 maanden de Great Himalayan Trail in Nepal, om na de jaarwisseling terug te keren naar hun lievelingsplek Patagonië. Al die omzwervingen beëindigden ze in schoonheid in de Andes.

    Lees meer
  • Drie mannen met een missie

    Wandelen

    Stappen is een wezenlijk deel van mijn werkwijze

    Weinigen kunnen zeggen dat ze van wandelen hun beroep hebben gemaakt. TV-maker Arnout Hauben kan dat wel. Voor Man Bijt Hond ging hij in 100 dagen te voet van Schaarbeek naar Compostela. In een recenter verleden stapte hij met zijn kompanen Jonas Van Thielen en Mikhael Cops de frontlijn van de Grote Oorlog af. Momenteel bereiden zij een tweede reeks Ten Oorlog voor, over WO II. ‘Als je stapt, staan al jezintuigen op scherp.’

    Lees meer
  • ALta Via

    Grote Routepaden

    Snuisteren door kaarten en gidsen

    “Weet je waarom deze job zo leuk is?” Dirk lacht wanneer hij de rollen van het interview even omdraait. “Omdat mensen hier vaak goedgemutst naar buiten gaan. Ze hebben veel meer dan een kaart of een gids gekocht: ze hebben de eerste stap van hun reis gezet. Het avontuur lonkt.”

    Lees meer
  • Foto

    Wandelen

    Een jaartje uitwaaien

    Eind november 2015 liepen Moiken uit Duitsland en José uit Portugal langs de Damse Vaart België binnen. Een half jaar eerder waren zij in Tallin aan hun tocht langs het Europese kustpad E9 begonnen. Een half jaar later eindigde hun grote kustavontuur in Lissabon. Wandelen leek hen gewoon leuker om een sabbatjaar te vullen dan de hele tijd vliegtuigen nemen.

    Lees meer
  • Verweggistan

    Fietsen

    Blogsprokkels uit Verweggistan

    Afgelopen voorjaar vertrokken vier GR-vrijwilligers op wereldreis. Guido en Agnes naar India, Marc en Marie-Josée nog verder Azië in. Bij wijze van proevertje enkele blogsprokkels.

    Lees meer
  • Interview

    Wandelen

    Hoe vrolijk pipi kan klateren

    102 dagen alleen op stap, wat doet dat met een mens? Elena Peeters maakte als afstudeerproject voor haar theateropleiding aan het Antwerpse Conservatorium de voorstelling ‘Elena’, een creatieve verwerking van haar wandeltocht van Antwerpen naar Rome.

    Lees meer