Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • image014

    Wandelen

    In het spoor van Camille

    De Pyreneeën zijn nog altijd één van de meest aantrekkelijke wandelgebieden van Europa. Recentelijk kwamen er naast de gekende GR-paden een aantal luswandelingen bij. De nieuwste telg is de Senda de Camille, die 112 km lang flirt met de Frans-Spaanse grens. Het Parc National des Pyrénées en het Parque Natural de Los Valles Occidentales zijn gastheer en we kijken uit naar Camille, de laatste inheemse bruine beer van de Pyreneeën.

    Lees meer
  • image005

    Wandelen

    GR 131 Deel 3 | Treurende ouderparen onderweg

    Op de drie kilometer lange dijk langs de Handzamevaart op weg naar Diksmuide kan ik het treurende ouderpaar op het Duitse kerkhof in Vladslo niet uit mijn hoofd zetten. En het ene beeld roept het andere op. Tijd om de film terug te spoelen.

    Lees meer
  • image009

    Fietsen

    Midzomer langs de Zweedse zuidwestkust

    Na een geslaagde eerste tocht langs enkele Oost-Vlaamse campings beslisten we dit jaar voor ‘het echte werk’ te gaan. Met fiets en pak en zak trokken we half juni naar Zweden, op zoek naar rust en natuur. We fietsten de Kattegattleden, uitgeroepen tot fietsroute van het jaar in 2018. Een keuze die we ons zeker niet beklagen.

    Lees meer
  • image003

    Fietsen

    Tour du Luberon. Klimmen in een canicule

    Groter kan een kloof moeilijk zijn tussen de pure schoonheid van een woord – inclusief alliteratie en warme klankkleur – en de realiteit die erachter schuilgaat. Zweten, puffen en links en rechts van de weg plekjes schaduw opzoeken was ons lot als fietser tijdens de derde Franse ‘canicule’ van zomer 2019. Gelukkig maakte het prachtige decor rond de Luberon veel goed.

    Lees meer
  • image006

    Wandelen

    GR 131 | Deel 2: Bosbaden, soms met een geurtje

    Een schoonheidsprijs zal GR 131 misschien nooit wegkapen, maar een paar mooie karaktertrekken maken het zeker de moeite om het pad beter te leren kennen. Tussen Ruddervoorde en Vladslo lijkt Vlaanderen wel voor de helft bebost.

    Lees meer
  • image012

    Fietsen

    That's it. Dagboek van een debutant

    Het lijkt er tegenwoordig op dat de pensioentijd moet beginnen met een overgangsritueel, een tocht, roadtrip, pelgrimage of katharsismoment. Liefst lang en graag ver. Naar Compostela of zoiets. Ik doe mee. Niet ver: geen tijd en geen conditie. Niet lang: wegens huiselijke engagementen en restjes van een uitrafelende loopbaan. Bestemming? We zien wel. De zinvolheid zit in het op weg zijn, niet in de bestemming.

    Lees meer
  • image003

    Fietsen

    Dolomietenronde

    Ons Italiaans avontuur start al in België. Op de fiets gaat het naar Aken om daar de trein te nemen naar Keulen en vervolgens de nachttrein naar Innsbrück. Om 10 uur staan we op de Brennerpas klaar voor de afdaling naar Klausen, het stadje dat al enkele malen als uitvalbasis diende voor onze tochten door Zuid-Tirol.

    Lees meer
  • Römerkanal 02 - zigzaggen tussen bosjes en koolzaadvelden

    Wandelen

    Water voor Keulen

    Voor hun villa's en badhuizen in de provinciehoofdstad Colonia Claudia Ara Agrippinensium (Keulen) wilden de Romeinen enkel het beste water. Daarom legden ze van bijna 100 km verderop in de Eifel een leidingnet aan. Wat er vandaag nog rest van dit ongelooflijk staaltje technisch vernuft, ontdekten we op de Römerkanal Wanderweg.

    Lees meer
  • image001

    Wandelen

    Langs de hoogste waterval van Europa met de Via Rhenana

    Tijdens de aardrijkskundeles op school leerden we dat de waterval van Schaffhausen de hoogste van Europa is. Ik had er massa’s foto’s van gezien en wou al jaren dit natuurwonder ook eens in werkelijkheid zien. Het was er nooit van gekomen, maar op tocht op de Via Rhenana kreeg ik eindelijk mijn kans.

    Lees meer
  • image010

    Wandelen

    GR 131 | Deel 1: Hofsteden praten niet, mensen wel

    “Je kan die GR 131 evengoed met de fiets doen”, zei iemand. Ik leg de kaarten uit de nieuwe topogids naast de satellietkaarten op mijn computerscherm en kom tot het besluit dat die stelling niet klopt. En bovendien, op de fiets houdt niemand je tegen voor een babbel.

    Lees meer
  • dag 2. onderweg

    Wandelen

    Rust en stilte op GR 5

    Buitenlandse wandelplannen vielen onverwacht in het water, maar gelukkig is mijn boekenrek met voldoende topogidsen gevuld om die vakantiedagen te vullen. GR 5 verder wandelen vanaf Zichem stond bijvoorbeeld al lang op mijn verlanglijstje. Eén vriend kreeg ik mee op weg.

    Lees meer
  • 21

    Wandelen

    Canicule in de Queyras

    De Tour du Queyras (GR 58) verbindt de acht gemeenten van het hoogst gelegen regionale natuurpark van Europa. Op de grens tussen Frankrijk en Italië genoten we van ongerepte alpenlandschappen en authentieke dorpjes. Terwijl de valleien gebukt gingen onder een loden zomerzon – la canicule, monsieur! – vonden wij ver boven de 2000 meter verkoeling bij kristalheldere meertjes en de laatste sneeuwvelden.

    Lees meer
  • Streek GR Haspengouw

    Wandelen

    De nieuwe Streek-GR Haspengouw

    Van afwisseling gesproken: het ene moment duik je een bos, boomgaard, vallei of holle weg in en geniet je van de beslotenheid van het landschap. Even later wandel je over een plateau en zijn het de vergezichten die je verwonderen. Hoog tijd dat hier een Streek-GR kwam.

    Lees meer
  • Noorwegen

    Wandelen

    Zwerven tussen elanden en muskusossen

    Het uitgestrekte Noorwegen biedt eindeloze mogelijkheden voor trektochten in een unieke natuur. Wij doorkruisten Trollheimen, Dovrefjell en Rondane, drie aansluitende gebieden ten zuiden van Trondheim.

    Lees meer
  • Land van riet en water

    Wandelen

    WaterReijk: land van riet en water

    Meren, plassen, sloten, kanalen en moerassen: in de winter is WaterReijk een gedroomde plek voor heldhaftige schaatstochten, in de zomer een schitterend decor voor wandel- of fietstochten langs wuivend riet en schilderachtige waterdorpen.

    Lees meer
  • wandeling in de vallee de la bethmale

    Wandelen

    Een klein paradijs voor grote wandelaars

    Ik krijg een mail van Alpy vzw: “Er is tijdens de krokusvakantie nog één plaats vrij om te gaan sneeuwschoenwandelen in de Pyreneeën. De groep zoekt een zesde enthousiasteling.” Ik lees het geen twee keer en stuur een enthousiaste mail.

    Lees meer
  • Nurtschweg

    Wandelen

    De vele grensverhalen van de Nurtschweg

    Grensgebieden herbergen vele verhalen. Dat geldt zeker voor de Duits-Tsjechische grens, waar de Nurtschweg 133 kilometer lang slingert langs het voormalige IJzeren Gordijn dat tot 1989 hermetisch was afgesloten.

    Lees meer
  • Hessen

    Fietsen

    Fietsen in sprookjesland Hessen

    Noord-Hessen is een land van sagen, legenden en sprookjes. Wie kent niet de verhalen die de gebroeders Grimm hier optekenden? Op rivier- en spoorwegroutes maken we kennis met het decor van deze vertellingen.

    Lees meer
  • Finland

    Wandelen

    Land van dennen, berken en meren

    Finland is een land dat zich makkelijk laat omschrijven: dennen, berken en meren, aangevuld met prachtige panorama’s, goed uitgeruste shelters en een adembenemende natuur. Kortom de perfecte mix voor een wandelavontuur. Wij trokken een weekje door het Koli National Park, een memorabele vakantie met een mix van fysieke inspanningen, lekker eten en heerlijke rust. Het relatief jonge park – opgericht in 1991 – wordt inmiddels door de Finnen als ‘nationaallandschap’ beschouwd. Niet onlogisch, als je zoals wij op een plek als deze belandt, met zicht op het Pielinen-meer.

    Lees meer
  • Vogezen

    Fietsen

    Fietsen langs het Vogezenfront

    Exact 100 jaar na het begin van de Groote Oorlog ondernamen ook wij een grote tocht langs het westelijke front. Dankzij voldoende vakantiedagen werd het zelfs een rondje Zoersel-Nieuwpoort-Bazel-Zoersel. Omdat de Westhoek, de Somme en de Marne in dit blad al herhaaldelijk aan bod kwamen, zoomen wij in op het minder bekende frontgedeelte dwars door de Vogezen en de Elzas.

    Lees meer
  • Fietsreis

    Fietsen

    Limme op fietsreis

    Het valt me altijd weer op hoeveel Dries zich nog herinnert van de reizen die hij als kind maakte. Veel meer dan ik. De reden? Zijn ouders kozen er voor om zonder auto door het leven te gaan en er jaarlijks met drie kinderen met de fiets op uit te trekken. Fietsen en kamperen maakt een reis veel intenser, daar ben ik intussen ook van overtuigd. En als het dertig jaar geleden zonder fietskar kon, dan moet het nu ook lukken. Daarom zetten we die traditie verder, ook nu onze dochter Limme er bij gekomen is.

    Lees meer
  • Lopen over het water

    Wandelen

    Lopen over het water

    St Cuthbert’s Way, een pelgrimsroute door het grensgebied van Engeland en Schotland, is een wandelpareltje. Alles wat je wenst krijg je binnen 100 km: weidse landschappen, fraaie ruïnes, weinig asfalt, veel cultuur en vooral een spectaculaire finale: een stukje wadlopen naar het betoverende Holy Island.

    Lees meer
  • Tussen goden en kluizenaars

    Wandelen

    Tussen Goden en kluizenaars

    Eeuwenlang hielden kluizenaars en pausen-in-spe er zich op en zelfs een oergodin kon dat niet beletten. In de schaduw van de op één na hoogste bergtop van de Apennijnen is het Majellapark een schatkamer waarin de wandelaar dagenlang kan graaien zonder zich ook maar een moment te vervelen.

    Lees meer
  • Lysefjord

    Wandelen

    Duizelen langs de Lysefjord

    Enkele seconden, hooguit een minuut voor je de laatste stap neemt, wordt het muisstil in je hoofd. Een laatste blik naar de duizelingwekkende diepte van de Lysefjord onder je. Diep inademen. Adrenaline. En dan alsof het de doodnormaalste zaak is, die drie passen zetten op een rotsrichel en in het midden van die fameuze kei tussen twee rotswanden gaan staan.

    Lees meer
  • Pad van de vuurtorens

    Wandelen

    Het pad van de vuurtorens

    Zomer 2016. Met vier vriendinnen pakken we onze rugzak voor een achtdaagse trektocht langs de Costa da Morte in het Spaanse Galicië. De ‘Camino dos Faros’ werd in 2012 door een groepvrijwilligers – ze noemen zichzelf ‘Traski’ of Spaanse boskabouters – in het leven geroepen. De Camino verbindt tal van oude visserspaadjes over een afstand van 200 kilometer en volgt de Galicische kust van Malpica tot Finisterra. Constant wandel je op het ‘randje’ tussen land en water en volg je elke kronkel, elke bocht en elke inham van de zee. We werden op ons pad verwend met adembenemende uitzichten, met het continue ruisen van de zee, met ruwe kusten, witte stranden, kliffen en … 7 vuurtorens!

    Lees meer
  • ZO Engeland

    Fietsen

    Een ruit in Zuidoost-Engeland

    Twaalf jaar fiets ik al over het Kanaal. Mijn blinde vlekken bleken vlakbij te liggen: Kent en Sussex. Niet veel te beleven? Mijn fietsruit overtuigt je meteen van het tegendeel.

    Lees meer
  • Snowdonia

    Wandelen

    Winteravontuur in Snowdonia

    Het Nationaal Park Snowdonia in het noordwesten van Wales is een uitgelezen wandelgebied, niet alleen in de zomer maar ook in de winter. Het leverde ons een prachtige trip op, met een gevarieerd pakket aan weersomstandigheden.

    Lees meer
  • Gele Batman

    Wandelen

    Gele Batman door de Tatra

    Vanuit Zakopane willen we een stukje Tatra verkennen. Onze route start aan de Kasprowy Wierch, een top van 1987 m die we bereiken met de ‘cabientjes’ zoals onze Gele Batman ze noemt.

    Lees meer
  • Wandelen

    Abruzzen: laat je leiden door de verzen van Pasetta

    Half mei zitten we thuis te kijken naar de Giro d’Italia. De renners rijden door Roccaraso. Snel nemen we er de kaart van de Abruzzen bij. Mooie herinneringen komen boven en verleiden ons tot nieuwe wandelplannen. Iets zuidelijker deze keer, naar het Nationaal Park van de Abruzzen, Lazio en Molise.

    Lees meer
  • Door de hak van de laars

    Fietsen

    Door de hak van de laars

    Mei 2016. Terwijl België even het warmste plekje van Europa is, trekken wij naar het regenachtige Italië voor een rondrit door Salento, het zuidelijkste stukje van Apulië.

    Lees meer
  • Valle Meira

    Wandelen

    Italiaanse gastvrijheid in Valle Maira

    Twintig jaar geleden trok Val Maira voluit de kaart van het wandeltoerisme. Sindsdien leeft het dal in Piemonte weer helemaal op. We verkenden er enkele dagen de Percorsi Occitani en waren onder de indruk van de mooie dorpen, het ongerepte landschap en het overheerlijke eten.

    Lees meer
  • Kocher n JAgst

    Fietsen

    De Kocher en Jagst fietsroute

    De riviertjes Kocher en Jagst ontspringen aan de voet van de Schwäbische Alpen in het noordelijke deel van Baden-Württemberg, nabij het stadje Aalen. Beide riviertjes zoeken elk hun eigen weg en monden uit in de Neckar ten noorden van Heilbronn. Hun loop wordt de leidraad voor een week ontspannen fietsen door een groen en heuvelend landschap.

    Lees meer