Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • Namibië

    Wandelen

    Adembenemend Namibië

    In Namibië, een land bijna zo groot als Frankrijk en Italië samen, wonen amper twee miljoen mensen. Wandelaars die van ongerepte natuur en uitgestrekte woestijnen houden, kunnen er hun hart ophalen. Ook fotograferen is dankzij de doorgaans helder blauwe lucht een hemels plezier.

    Lees meer
  • Santiago

    Wandelen

    Zoekend onderweg. Voettocht naar Santiago

    Vier maanden zijn wij ‘op weg’ geweest. Via GR-paden en pelgrimspaden, van Puurs helemaal tot in Santiago de Compostela. Dagelijkse reflecties vonden hun weg naar het thuisfront, eerst via een blog, later in een boek. De fragmenten laten zien waar pelgrimeren echt om draait.

    Lees meer
  • Heuvelland

    Wandelen

    Met nuuze Vlaemsche taele door het Heuvelland

    Op een bergtocht van Vlaanderen naar Frankrijk (en terug) valt veel te leren. Bijvoorbeeld dat je niet noodzakelijk naar buiten moet om van een landschap te genieten. Of dat meertaligheid geen vereiste is om een andere cultuur te beminnen. En hoe je een trappist kunt vervangen door… een kop thee.

    Lees meer
  • Sierra Nevada

    Wandelen

    Met zicht op de Sierra Nevada

    In 2007 werd de gloednieuwe GR 240 gepresenteerd, een 300 km lange lus helemaal rond de Sierra Nevada in Andalusië. Het pad blijft grotendeels op de bergflanken tussen 1800 en2200 meter hoogte en werd Sendero Sulayr gedoopt, naar de Moorse naam voor deze bergketen.

    Lees meer
  • Interview2

    Wandelen

    Door de Pyreneeën met een kleine passagier

    Pampers behoren doorgaans niet tot de standaarduitrusting van de doorsnee bergwandelaar. Voor Nick Meynen en Fany Crevecoeur was dat wél het geval. Amper drie maanden na de geboorte van hun dochtertje Flora, vatten zij de doorsteek van de Pyreneeën aan. Tijdens vier vakanties stapten zij zo’n 1.000 kilometer, van Hendaye in Frans Baskenland tot aan de Middellandse Zee. Nick verwerkte hun belevenissen in een bijwijlen tragikomisch boek, met enkele (wandel)filosofische zijpaadjes.

    Lees meer
  • buren

    Wandelen

    Het Noaberpad: op bezoek bij de buren

    We weten het allemaal: goede buren zijn beter dan verre vrienden. Op het Noaberpad bezoeken we de goede buren of‘noabers’ langs een groot stuk van de Nederlands-Duitse grens.

    Lees meer
  • Madagascar

    Grote Routepaden

    Een uniek eiland

    Madagaskar, het immense ‘rode’ eiland voor de oostkust van Afrika, kleurt opvallend groen aan het eind van het regenseizoen. Het land staat synoniem voor Nationale Parken en unieke diersoorten, maar ook de bergen en de etnische bevolkingsmix fascineren. Met de taxi brousse, te voet en per fiets gaan we op ontdekking door het zuidelijke deel van het eiland.

    Lees meer
  • Paulus

    Wandelen

    In de voetsporen van apostel Paulus

    Turkije is een land met een eeuwenoude geschiedenis en dus ook met eeuwenoude paden. Niet toevallig was het een historica die in 1999 de Lycian Way lanceerde als eerste langeafstandspad voor wandelaars. Nieuwe cultuurroutes volgden en vorige lente trok ik vijf weken langs het St Paul Trail. Niet om het geloof te verkondigen, maar om ver weg van het massatoerisme te genieten van natuur en cultuur.

    Lees meer
  • Coast to coast

    Wandelen

    Coast to Coast

    Wie in St Bees aan de doorsteek van Noord-Engeland begint hoort eigenlijk een flesje water uit de Ierse zee mee te nemen om het weer leeg te gieten in de Noordzee. Wij beperken ons tot het natmaken van onze wandelschoenen. En dan … up we go, in de sporen van Alfred Wainwright.

    Lees meer
  • Cevenne

    Wandelen

    Dwars door de Cevennen

    Het landschap van de Cevennen met zijn ruige bergmassieven, dichte bossen en schitterende bloemen blijft ons boeien. Uit de vele bewegwijzerde wandelroutes stelden we met behulp van enkele kaarten en topogidsen een afwisselende achtdaagse lentetocht samen door het land van de duizend heuvels.

    Lees meer
  • Groenland

    Wandelen

    Genieten in Groenland

    Hoe geraak je zo in de ban van bergwandelen dat het je droom wordt om op je eentje door Scandinavië en Groenland te trekken? Boeiende vraag. Met boeiende antwoorden.

    Lees meer
  • tsumvallei

    Wandelen

    De Tsumvallei - Op stap in de dakgoot van de wereld

    In het noordwesten van Nepal, vlakbij de toeristische Manaslu, ligt een verborgen parel. De vallei is pas sinds enkele jaren toegankelijk voor buitenlanders en je moet er iets voor over hebben om er te geraken; Maar de beloning is groot.

    Lees meer
  • Patagonia

    Wandelen

    Patagonian dreams

    13 maanden om je dromen waar te maken, daar weten Steve Behaeghel en Katrijn Van Nieuwenhuyse wel raad mee. In de zomer van 2012 maakten ze een tocht van 1000 km door Lapland, Europa’s laatste wildernis. In het najaar liepen ze gedurende 3 maanden de Great Himalayan Trail in Nepal, om na de jaarwisseling terug te keren naar hun lievelingsplek Patagonië. Al die omzwervingen beëindigden ze in schoonheid in de Andes.

    Lees meer
  • arrividerci gta

    Wandelen

    Arrivederci GTA

    De Grande Traversata delle Alpi – kortweg GTA– doorkruist in 65 etappes de westzijde van de Italiaanse Alpen. Tien jaar geleden vertrok Ignace op het noordelijkste punt, aan de Zwitserse grens. Twee jaar later pikte Bart in. Aan een ritme van één week per jaar bereikten ze afgelopen zomer de Middellandse Zee, helemaal in de ban van de regio.

    Lees meer
  • Grossglockner

    Wandelen

    Naar de top van de Grossglockner

    Met zijn 3798 meter is de Grossglockner de hoogste berg van Oostenrijk. Hij schittert midden in het Nationaal Park Hohe Tauern, met meer dan 1800 km² het grootste beschermde natuurgebied van Centraal-Europa. In een belangrijk deel daarvan mogen zelfs geen permanente nederzettingen of infrastructurele elementen staan.

    Lees meer
  • Kazbeg

    Wandelen

    Naar de voet van de Kazbeg

    Op de grens van Georgië en Rusland ligt de Hoge Kaukasus, een prachtig berggebied waar al eeuwenlang om gestreden wordt. Langs ruïnes van forten en verdedigingstorens trekken we twaalf dagen lang richting de voet van de Kazbeg, een vijfduizender.

    Lees meer
  • Grens

    Wandelen

    Grenslandpad

    In 1830 werd België onafhankelijk, maar het duurde nog even voor de grens met Nederland vast lag. Op de conventie van Maastricht in 1839 werd afgesproken om naast 356 hardstenen ook 388 gietijzeren grenspalen te plaatsen. Elke paal draagt het jaartal 1843 plus een nummer en een Nederlandse en een Belgische leeuw. Hoewel sommige palen na grenscorrecties en inpolderingen zijn verplaatst, staat het merendeel nog op dezelfde plek en vormen zij de ‘grijze draad’ voor het vernieuwde 370 km lange Grenslandpad.

    Lees meer
  • Picos

    Wandelen

    Van de Picos naar de Rioja

    GR 99 volgt de Ebro vanaf zijn bron op de zuidelijke uitlopers van de Picos de Europa tot bij de monding in de Middellandse zee ten zuiden van Tarragona. Wij liepen de eerste helft, tot Calahorra.

    Lees meer
  • Vlaanderen

    Wandelen

    De Vlaanderenroute vernieuwd

    Niet alleen het pad kreeg een opmerkelijke update, de twee gedateerde topogidsen van GR 128, de Vlaanderenroute Oost en de Vlaanderenroute West, werden samengebracht in één nieuwe gids. Bovendien is de route nu in beide richtingen beschreven. We wandelden in voorpremière alvast een halve GR 128, van Teuven tot Eppegem.

    Lees meer
  • Wandelen

    Ballader in de Ardèche

    In volle zomer is de Ardèche een publiekstrekker bij uitstek, maar in de vroege lente is de regio een oase van rust, ideaal voor een tiendaagse vakantie vol ‘dagstappers’. Want al jarenlang voel ik me eerder een ‘balladeur’ dan een ‘randonneur’.

    Lees meer
  • Groene gordel

    Wandelen

    Streek-GR Groene Gordel

    De Streek-GR Groene Gordel in zeven dagwandelingen.

    Lees meer
  • IJsland

    Wandelen

    Betoverend IJsland

    Het dunst bevolkte land van Europa, met de meest betoverende landschappen en de grootste concentratie vulkanen. Superlatieven kom je meestal tekort, zeker als je een ervaren ‘IJslandvaarder’ als Erik Hendrix interviewt.

    Lees meer
  • Drie mannen met een missie

    Wandelen

    Stappen is een wezenlijk deel van mijn werkwijze

    Weinigen kunnen zeggen dat ze van wandelen hun beroep hebben gemaakt. TV-maker Arnout Hauben kan dat wel. Voor Man Bijt Hond ging hij in 100 dagen te voet van Schaarbeek naar Compostela. In een recenter verleden stapte hij met zijn kompanen Jonas Van Thielen en Mikhael Cops de frontlijn van de Grote Oorlog af. Momenteel bereiden zij een tweede reeks Ten Oorlog voor, over WO II. ‘Als je stapt, staan al jezintuigen op scherp.’

    Lees meer
  • Bloemenpracht

    Wandelen

    Bloemenpracht in een zanddecor

    Sinds de opening van de Rota Vicentina zijn er al meerdere lezers van Op Weg die het pad bewandeld hebben. Het volgende tochtverslag vertelt over vier prachtige lentedagen langs de kust op het Trilho dos Pescadores en vier al even prachtige dagen door het binnenland langs de Camino Historico.

    Lees meer