Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • image003

    Wandelen

    Vier dagen door het Bergisches Wanderland

    Even over de Rijn, voorbij Keulen, ligt het Bergisches Land. Een gebied dat wij vroeger vooral kenden voor zijn industrie, maar dat vandaag behalve industrieel erfgoed vooral heel wat wandelmoois te bieden heeft. Wij trotseerden de hittegolf van juni om van de twee langeafstandspaden die er ontwikkeld werden telkens twee etappes te verkennen.

    Lees meer
  • image002

    Wandelen

    De vos met de pluimstaart

    We gespen onze sneeuwschoenen strak aan en trekken onze dikke mutsen zo laag mogelijk over onze oren. Enkel ons aangezicht stellen we bloot aan dit gure winterwonderland. Onze gids Rudi maant ons aan te vertrekken. “Kom, voorwaarts, in de winter hebben we in Berner Oberland maar zeven uur daglicht!”.

    Lees meer
  • image008

    Wandelen

    Unieke decors op de Via Egnatia

    Albanië is het onontdekte pareltje van Europa en hiking slaat weer aan bij de jongere generatie. Combineer deze twee trends en de kans is groot dat je zoals wij op de Via Egnatia belandt, de eeuwenoude route tussen Rome en Byzantium.

    Lees meer
  • Römerkanal 02 - zigzaggen tussen bosjes en koolzaadvelden

    Wandelen

    Water voor Keulen

    Voor hun villa's en badhuizen in de provinciehoofdstad Colonia Claudia Ara Agrippinensium (Keulen) wilden de Romeinen enkel het beste water. Daarom legden ze van bijna 100 km verderop in de Eifel een leidingnet aan. Wat er vandaag nog rest van dit ongelooflijk staaltje technisch vernuft, ontdekten we op de Römerkanal Wanderweg.

    Lees meer
  • image001

    Wandelen

    Langs de hoogste waterval van Europa met de Via Rhenana

    Tijdens de aardrijkskundeles op school leerden we dat de waterval van Schaffhausen de hoogste van Europa is. Ik had er massa’s foto’s van gezien en wou al jaren dit natuurwonder ook eens in werkelijkheid zien. Het was er nooit van gekomen, maar op tocht op de Via Rhenana kreeg ik eindelijk mijn kans.

    Lees meer
  • Eindeloze wouden in het Harzgebergte

    Wandelen

    Op de grens van Oost en West langs de Harzer Hexen Stieg

    Oorlogen slaan wonden. Ook al was die oorlog koud en is die al lang gestreden. In het Duitse Harzgebergte tekenen littekens nog steeds het landschap. Van toen Oost en West elkaar het zonlicht niet gunden. Wie scherp kijkt en goed luistert vindt nog fascinerende sporen van deze Kalter Krieg.

    Lees meer
  • Limes 037 wachttoren bij Kesteren

    Wandelen

    Tweeduizend jaar oude sporen op het Romeinse Limespad

    Om zich te beschermen tegen invallen van de ‘barbaren’ uit het noorden bouwden de Romeinen een verdedigingsstelsel langs de Limes, de noordgrens van hun rijk. Tientallen forten en wachttorens, verbonden door een weg, te land of te water, met de Rijn als blauwe draad. Wat daar vandaag van overblijft ontdek je op het Romeinse Limespad.

    Lees meer
  • Reynaertbeeld Stekene centrum

    Wandelen

    In de achtertuin van een sluwe vos

    Reynaert de Vos himself stapte voor de gelegenheid de vernieuwde Streek-GR Waas- en Reynaertland van Lokeren naar Hulst en wij hadden de eer hem een paar vragen te stellen. Reynaert, intussen niet meer van de jongsten, geniet van de aandacht die hem te beurt valt en probeert ons van zijn onschuld te overtuigen. We kunnen de lezer niet garanderen dat zijn verhaal 100 % waarheidsgetrouw is. Een vos verliest zijn haren, maar niet zijn streken.

    Lees meer
  • Drenthe

    Wandelen

    De grote stille heide, dwars door Drenthe op het Roots Natuurpad

    “Op de grote stille heide dwaalt de herder eenzaam rond”, zo begint een bekend liedje dat honderd jaar geleden geschreven werd. Zou die heide nog steeds zo groot en stil zijn? We gingen op onderzoek in de Nederlandse provincie Drenthe, die vroeger bijna uitsluitend uit veen en heide bestond.

    Lees meer
  • Ahrvallei

    Wandelen

    Driemaal Ahrvallei

    Driemaal heffen we het romerglas: “Hoch, hoch, hoch”. Op drie langeafstandspaden door één vallei. Keuze genoeg dus: langs de rivier, op de noordflank door de wijngaarden of op de zuidflank over bos- en rotspaden.

    Lees meer
  • Malerweg

    Wandelen

    Klimwerk op de Malerweg

    Vlakbij de Duits-Tsjechische grens, in het Nationaal Park Sächsische Schweiz, loopt de bekende Malerweg, recent nog uitgeroepen tot mooiste wandelpad van Duitsland. Onze verwachtingen zijn bijgevolg hoog. Zeer hoog, want we zijn al wat gewoon.

    Lees meer
  • Wallis

    Wandelen

    Langs de ‘bisses’ van Wallis

    Ondanks gletsjers en bergbeken hogerop en de Rhône beneden in het dal snakten de boeren van Wallis naar water voor hun weiden en akkers. Het 1800 km lange netwerk van irrigatiekanaaltjes dat ze aanlegden vormt vandaag een aantrekkelijk decor voor wandelaars.

    Lees meer
  • Zwarte Woud

    Wandelen

    Twee valleien in het Zwarte Woud

    In het zuiden van het Zwarte Woud zijn de toppen het hoogst, daarom staat de regio al lang op ons wandelwenslijstje. In mijn Duitstalige reisgids staat de Zweitälersteig omschreven met drie superlatieven: ‘echteste’, ‘ursprünglichtste’ en ‘malerischste’. Na dat laatste woord in de Duitse Van Dale opgezocht te hebben, was de keuze snel gemaakt. Op weg naar twee valleien.

    Lees meer
  • Moezel

    Wandelen

    Dronken van Moezelbochten

    Mijn allereerste glas wijn kreeg ik van mijn oma, in 1979 op mijn communiefeest. Een banale, mierzoete Schwarze Katz uit Zell die ik met afkeer in kleine slokjes leegdronk. De Moezelwijn en de bijhorende streek kropen in mijn geheugen als suf, saai en ondermaats. Met de komst van de nieuwe Moezelsteig besloot ik te testen of er na 15 wandeldagen nog iets zou overblijven van mijn puberale teleurstelling.

    Lees meer
  • Park 005, Kralingse Plas

    Wandelen

    Park tot Park Wandelroute in Rotterdam

    Is er in een havenstad als Rotterdam plaats voor wandelaars? Christina Bloem ging op onderzoek en ontdekte tussen de appartementen en industriële bouwwerken een groene corridor met grote en kleine parken en zelfs een paar natuurgebieden. Een langeafstandswandeling in de stad.

    Lees meer
  • image001

    Wandelen

    De Saar-Hunsrück-Steig

    De Saar-Hunsrück-Steig werd de voorbije jaren veel gelauwerd: ‘mooiste langeafstandswandelroute van Duitsland’, ‘Premiumweg’,… Annie Thys ging op pad en kroonde de Saar-Hnsrück-Steig met de onderscheiding `één van de avontuurlijkste tochten in het middelgebergte.’

    Lees meer
  • image004

    Wandelen

    De Wildnis Trail

    In 2007 werd in het Natuurpark Eifel een nieuwe meerdaagse wandeltocht uitgewerkt. 85 kilometer lang is de Wildnis Trail, de nieuwe wandelparel in het Eifelgebergte. Hoog tijd dat Op Weg zijn licht opstak en een wandelrapport opstelde. Tom Langmans ging op onderzoek.

    Lees meer
  • Mergelland

    Wandelen

    Door het Mergelland

    Deze tocht door de heuvels van Nederlands Limburg voert door een landschap van akkers en velden, afgewisseld met mooie bossen. De huizen in de dorpjes zijn dikwijls gebouwd in typische vakwerkbouw.

    Lees meer
  • Via Monastica

    Wandelen

    Op pelgrimstocht door de Lage Landen

    Ter gelegenheid van haar 25-jarig bestaan en het heilige Jacobusjaar 2010 ontwikkelde het Vlaamse Compostelagenootschap vier nieuwe pelgrimswegen door België. Christina Bloem verkende de Via Monastica.

    Lees meer
  • Ferschweiler

    Wandelen

    Rondom het Ferschweiler-plateau

    Het Ferschweiler-plateau ligt in de zzuidelijke Eifel, tussen de Sauer en de Prüm. Rond dit plateau loopt wandelroute A door bosgebieden en langs spectaculaire rotsformaties. Je komt niet door dorpen, wel in de buurt ervan. De paden zijn lichtlopend met soms korte venijnige hellingen.

    Lees meer
  • Schwarzwald

    Wandelen

    Wandelreportage: In het spoor van het edelhert

    Sinds ze geen natuurlijke vijanden meer hebben, zijn de edelherten de koningen van het Zwarte Woud. Christina Bloem volgde hun sporen door dichte bossen en hoogveengebieden en stond oog in oog met één van hen…

    Lees meer
  • Monnikenpad

    Wandelen

    De erfenis van de monniken Lees meer
  • Droompaden Eifel

    Wandelen

    Droompaden in de Eifel

    In de Vordereifel kregen ze geen ‘steig’, maar kozen ze voor een ander concept.

    Lees meer
  • Reggepad

    Wandelen

    Kronkelen langs Regge en Dinkel

    Christina Bloem wandelde en meanderde langs de Regge en de Dinkel.

    Lees meer
  • Eifel

    Wandelen

    Parallel met Kyll en spoor

    De Eifel staat garant voor urenlang struinen door uitgestrekte rustgevende landschappen en slaperige dorpjes met typische witte vakwerkhuisjes. In het mooie en kalme Kylltal is dat niet anders.

    Lees meer
  • Berlijn 09

    Wandelen

    Wandelstad Berlijn

    Christina Bloem verkende het hele kleurenpalet van de stad: blauw en groen en het zwarte randje.

    Lees meer
  • Weg der Schweiz

    Wandelen

    Weg der Schweiz

    Op 1 augustus 1291, midden in een Alpenwei, legden Wilhelm Tell en zijn medestanders een plechtige eed af. Nooit meer zouden ze vreemde overheersers in hun geliefkoosde bergen dulden. En ze hielden woord. Vandaag doorkruist de Weg der Schweiz het gebied waar de wieg van het moderne Zwitserland stond.

    Lees meer
  • Pieterpad monumentje

    Wandelen

    Het Pieterpadmonument

    Vlakbij Maastricht, net over de Belgisch-Nederlandse grens, ligt de Sint-Pietersberg. De top van de heuvel is een kruispunt van maar liefst vier (!) langeafstandsroutes.

    Lees meer
  • Friesland 3

    Wandelen

    Wandelen door Friese wouden Lees meer
  • Palts

    Wandelen

    Wandelen tussen woud en wijn

    Het middelgebergte Palts heeft twee troeven die het tot een wandelparadijs maken: het grootste woud van Duitsland en het grootste wijngebied van Duitsland. De nieuwe Weinsteig combineert beide en voert je langs schilderachtige wijndorpen, adembenemende uitzichtpunten en intrigerende burchtruïnes.

    Lees meer
  • Ahrtal

    Wandelen

    Indian Summer in het Ahrtal

    Romantici noemden de Ahr ooit ‘de wildste dochter van de Rijn’. De rode druiven op de steile hellingen langs de rivier gedijen goed in het milde klimaat. Overdag warmen de leisteenrotsen en de stenen muurtjes van de wijnterrassen op en ’s nachts geven ze de opgeslagen warmte weer vrij aan de ranken. Resultaat is het meest noordelijke wijnbouwgebied van Duitsland.

    Lees meer
  • Wallis

    Wandelen

    De wijnbergen van Wallis

    Tweeduizend jaar geleden brachten de Romeinen de kennis van de wijnbouw naar de vallei van de Rhône. Vandaag staat het dal vol wijngaarden en loopt een prachtige wandelroute dwars door deze groene gordel, met als stille getuigen de Alpenreuzen rondom.

    Lees meer