Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • LF 6

    Fietsen

    Lang leve LF 6

    Hoeselt, klokslag zeven uur. Gepakt en gezakt ga ik op weg met de fiets, achterna gefloten door enkele vroege vogels. Vanaf Kortessem wordt het een duorit, die meer dan 800 km lang zal worden.

    Lees meer
  • Ode

    Wandelen

    Langs Vlaamse GR-paden

    Is het resterende natuurschoon in het dichtbevolkte Vlaanderen nog een trektocht waard? Kunnen we niet beter verre horizonten opzoeken? Neen, verwondering over de dingen onderweg creëer jezelf. Wandelplezier zit tussen de oren. Een test, ergens tussen Schelde en Dender.

    Lees meer
  • Brussel

    Grote Routepaden

    Een groene ketting rond Brussel

    We wisten niet dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zo groen was. Tijdens onze fietstocht op de ‘Groene Wandeling’ vallen we van de ene verbazing in de andere.

    Lees meer
  • tip

    Wandelen

    Treinwandeltip: In een klein stationnetje, ‘s morgens in de vroegte

    In de gloednieuwe gids met acht ‘treinwandeltochten’ langs Vlaamse GRpaden viel ons oog op de wandeling van Gontrode naar Munkzwalm. Geen spectaculaire streek, maar wie ervan houdt het landschap merkbaar te zien veranderen, zal aan dit rustig stukje Oost-Vlaanderen zeker aangename herinneringen overhouden.

    Lees meer
  • Santiago

    Wandelen

    Zoekend onderweg. Voettocht naar Santiago

    Vier maanden zijn wij ‘op weg’ geweest. Via GR-paden en pelgrimspaden, van Puurs helemaal tot in Santiago de Compostela. Dagelijkse reflecties vonden hun weg naar het thuisfront, eerst via een blog, later in een boek. De fragmenten laten zien waar pelgrimeren echt om draait.

    Lees meer
  • Oostkantons

    Wandelen

    Driewerf Oostkantons

    De Oostkantons charmeren de wandelaar het hele jaar door. Aan toeristische troeven geen gebrek, in deze uithoek van ons land. We ontdekken ze op het ritme van Vivaldi’s seizoenen: in een winterse mist, met het voorjaar in ons hoofd en onder een stralende zomerzon.

    Lees meer
  • Bierroute

    Fietsen

    Blond en bruin, dubbel en tripel

    Negen dagen fietsen in eigen land, hoe maken we daar een aangename zomertoer van? De oplossing kwam snel: een echte Ronde van België, met trappistenabdijen als etappe plaatsen. Want hoe kan je beter een zomerse fietsdag afsluiten dan met wat er binnen die abdijmuren wordt gebrouwen?

    Lees meer
  • Heuvelland

    Wandelen

    Met nuuze Vlaemsche taele door het Heuvelland

    Op een bergtocht van Vlaanderen naar Frankrijk (en terug) valt veel te leren. Bijvoorbeeld dat je niet noodzakelijk naar buiten moet om van een landschap te genieten. Of dat meertaligheid geen vereiste is om een andere cultuur te beminnen. En hoe je een trappist kunt vervangen door… een kop thee.

    Lees meer
  • Mechelen (1 of 7)

    Fietsen

    Een pittige dame (Close-up - LF 2)

    Nippend aan een Maneblusser op de Mechelse Grote Markt turen we naar de Sint-Romboutstoren. De cafébaas vertelt ons het verhaal van de maneblussers in geuren en kleuren. Maar onze fietstocht langs de Stedenroute voert ons nog verder terug in de tijd.

    Lees meer
  • Landschap met pit

    Wandelen

    Landschap met pit (Close-up - GR 128)

    Kunst in de open ruimte, je ziet het steeds vaker. Zo ook in Zuid-Limburg, waar Z33 in 2011 het project ‘pit’ startte. Sommige werken zijn één zomer te bezoeken, andere blijven een langere tijd staan. Zoals het inspirerende Untitled #158 van Aeneas Wilder.

    Lees meer
  • Ode

    Wandelen

    Langs Vlaamse GR-paden

    In Vlaanderen valt er evenveel wandelplezier te beleven als in de Dolomieten. Ik heb deze stelling proefondervindelijk voor mezelf bewezen langs enkele Oost-Vlaamse GR-paden. Zoek het geluk niet te ver, het ligt soms op een boogscheut van je voordeur. Of de vogels onderweg blauw zijn of goudgeel doet er niet toe.

    Lees meer
  • Podagristenpad

    Wandelen

    Het Podagristenpad

    In 1843 reisden drie deftige Drentse heren per koets naar het Duitse kuuroord Bad Bentheim. Ze leden aan podagra, voetjicht, en hoopten dat het geneeskrachtige water hen zou genezen. Na drie maanden kuren waren ze van hun kwaal verlost en uit blijdschap liepen ze terug naar Coevorden.

    Lees meer
  • Camino

    Fietsen

    De camino: painted on iPad

    Mijn fiets tegen een paaltje op de camino richting Santiago de Compostela. De foto werd genomen tijdens een plaspauze, op het mooiste stuk van de tocht, de beklimming naar Cruz de Ferro. De tekening is één van de eerste die ik maakte om deze unieke pelgrimservaring te herbeleven en te delen.

    Lees meer
  • Fietstip Pietersberg

    Fietsen

    Twee forten, twee rivieren, één kanaal

    Het kalkmassief van de Sint-Pietersberg ligt op de grens van Vlaanderen, Wallonië en Nederland. Het vormt een afwisselend fietsgebied met vlakke trajecten in de rivierdalen en pittige klimmetjes daartussen.

    Lees meer
  • Kempen

    Wandelen

    Treinwandeltip: Een stukje Antwerpse Kempen

    Pas in 2012 veroverde Herentals zich een plaatsje op de GR-wandelkaarten, maar het deed dat meteen in stijl. Het stadje nestelde zich pal op de beroemde GR 5 en werd daardoor ook nog eens de draaispil van de splinternieuwe Streek-GR Kempen. In logistiek jargon klinkt het zo: Herentals is nu een belangrijke hub in het GR-netwerk.

    Lees meer
  • Ijzer

    Wandelen

    De IJzer, van bron tot monding

    Een biljartvlakke, 100 km lange GR met als (wit-)rode draad een klein beekje dat een uitdijende rivier wordt: GR 130, beter bekend als GR-IJzer, is de ideale meerdaagse trektocht voor beginnende of minder getrainde langeafstandswandelaars.

    Lees meer
  • kindermaa

    Wandelen

    Wandelvakantie op kindermaat

    Of we een idee hadden voor een geboortecadeau? Kleren, speelgoed of meubels, dat hadden we al genoeg voor nummertje drie. Maar Linde mee op ‘wandel’vakantie nemen naar de Ardennen, dat zagen we wel zitten. En zo kregen we een bon voor een verblijf in vakantiecentrum Ol fosse d’Outh, goed voor vier dagen buitenlucht vlakbij Houffalize.

    Lees meer
  • Strand

    Wandelen

    Treinwandeltip: Moet er nog zand zijn?

    Met het GR 5A pad is de kans groot dat we onze 70 km lange zandbak voortaan met andere ogen gaan bekijken. Zon hoeft voor ons zelfs niet, als er maar een stevige bries staat om het drukke massatoerisme helemaal weg te blazen. Extraatjes zoals een bio-peeling, een jodiumshot en een mooi bruin of rozig blozend tintje krijgen we er gratis bij.

    Lees meer
  • Terrils

    Fietsen

    Terrils, vijvers en heide

    Deze afwisselende fietslus op het Limburgse knooppuntennetwerk brengt je door de vochtige bossen en de droge heidegebieden van Midden-Limburg.

    Lees meer
  • Namen Gedinne

    Wandelen

    120 km van station tot station

    Op zoek naar een treinwandeling in de provincie Namen? Op GR 126 tussen Namen en Gedinne kan je maar liefst 120 km stappen van het ene treinstation naar het volgende. Een unieke kans om een GR-traject onafgebroken over een langere afstand te beleven.

    Lees meer
  • Eisleck

    Wandelen

    Van verloren droom naar droompad

    Meer dan de helft onverharde paden, minder dan 20% verharde wegen, 44 uitzichtpunten en 29 natuurgebieden. Het zijn indrukwekkende cijfers voor een wandelpad. Het nieuwe Escapardenne Eisleck Trail is dan ook in meerdere opzichten baanbrekend.

    Lees meer
  • zuurstofkuur

    Fietsen

    Zuurstofkuur aan de rand van de hoofdstad

    Even ten zuiden van Brussel strekt zich een van de grootste bossen van België uit: het Zoniënwoud. Eeuwenlang was dit een moeilijk doordringbaar gebied met overwegend eikenbomen, tot het in de loop van de 18de eeuw werd getransformeerd tot een woud van statige beuken. De resterende 4400 ha zijn intussen beschermd en je kan er in alle rust wandelen, joggen... én fietsen!

    Lees meer
  • Leuven Brussel

    Fietsen

    Dwarsliggers

    De snelste weg van Leuven naar Brussel? Vergeet de E40 en de drukke N2. Een hogesnelheidstrein? Geen sprake van, Louis T ligt nog dwars op het spoor. De snelste snelweg voor de fietsende werkmens is nog de jongste HST-fietsroute. We deden de test tijdens een zeldzaam warm weekend en in omgekeerde richting. Eeuwige dwarsliggers.

    Lees meer
  • tot bij de salm in salmchateau of toch de glain

    Wandelen

    Treinwandeltip: Hogerop langs de Salm

    De Salm is zeker niet de meest spectaculaire Ardennenrivier, maar wat het kabbelende water in de loop der tijden van de streek gemaakt heeft, behoort tot het betere Belgische landschapswerk. Met drie stationnetjes op spoorlijn 42 en twee dagwandelingen op GR 571 kan je de Salmvallei makkelijk zelf ontdekken.

    Lees meer
  • Oostkantons

    Fietsen

    Rondje Oostkantons

    850 kilometer. Zo uitgebreid is het Fietsroutenetwerk VeloTour Hoge Venen - Eifel. Voor ons Vlamingen die vertrouwd zijn met knooppunten is dat gefundenes Fressen. Welkom in de Oostkantons!

    Lees meer
  • Groene Gordel

    Wandelen

    Een gordel van groene golven

    Hoe overleef je de natste lentedagen sinds mensenheugnis? Daar bestaat een recept voor. En het is in boekvorm uitgegeven: de nieuwe topogids Streek-GR Groene Gordel. Het gerecht zelf, de uitstekend bewegwijzerde GR, is ook klaar voor degustatie. En als het weer te guur wordt, zijn de dorpscafés altijd open en de Brusselse kroegen nooit veraf.

    Lees meer
  • West-Vlaanderen

    Fietsen

    Fietsvakantie in eigen land

    Familiale omstandigheden dwongen ons om afgelopen zomer dicht bij huis te blijven. Een ideaal moment om een stukje Vlaanderen te ontdekken. We kozen meteen voor het échte werk en fietsten de volledige Vlaanderen Fietsroute in twee delen: de westelijke lus in juni en de oostelijke in juli.

    Lees meer
  • Tongeren

    Wandelen

    Treinwandeltip: Over berg en dal

    De enige Vlaamse provincie waar we met deze rubriek nog geen Trein-GR-Spoor door trokken is Limburg. Met de Kempen, de Voerstreek, de fruitstreek en tal van GR’s dachten we keuze zat te hebben. Maar de ijzeren sporen laten zich niet zomaar plooien naar al die toeristische trekpleisters. Uiteindelijk kwamen we terecht in een veel minder bekend, maar daarom niet minder interessant stukje Limburg.

    Lees meer
  • Condroz en Famenne

    Fietsen

    Tussen Condroz en Famenne

    In de prachtige streek tussen Durbuy en Marche-en-Famenne ligt een gloednieuw knooppuntennetwerk: ‘Famenne à Vélo’. Wij combineerden het met enkele RAVeL-trajecten tot een mooie tweedaagse fietstocht tussen Ciney en Marloie.

    Lees meer
  • Meetjesland

    Wandelen

    ’t is triestig als de zon schijnt

    Tijl Uilenspiegel was een vat vol fratsen. Vrolijk dansen als het regent, triest zijn als de zon schijnt. Of een heel leger in de val lokken. Wie in zijn voetsporen wil treden op de Streek-GR die naar hem genoemd is, past dus maar beter op zijn tellen. Of voorziet zich op zijn minst van een degelijke wandelkaart.

    Lees meer
  • sporen groote oorlog

    Wandelen

    Langs sporen van de Groote Oorlog

    100 jaar geleden vormde het Vlaamse landschap het decor voor vier lange jaren van eindeloze ellende. Met een themagids wil Grote Routepaden wandelaars begeleiden langs de sporen van die Groote Oorlog. In de voetsporen treden van de soldaten en onderweg graven en monumenten bezoeken is een passende manier om hun nagedachtenis te eren en hun offer te gedenken.

    Lees meer