Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • image018

    Fietsen

    Fietsen in de Taunus

    Profwielrenners kennen het Taunusgebergte van de wielerklassieker ‘Rund um den Henninger Turm’. Maar ook vakantiefietsers kunnen er hun gading vinden met tochten in het gebergte of in de Rijnvlakte. Bad Homburg vor der Höhe, een kuuroord aan de rand van de Taunus, is daar een ideale uitvalbasis voor, ondervond Guy Raskin.

    Lees meer
  • image023

    Fietsen

    Ostfriesland Lees meer
  • image001

    Wandelen

    De Saar-Hunsrück-Steig

    De Saar-Hunsrück-Steig werd de voorbije jaren veel gelauwerd: ‘mooiste langeafstandswandelroute van Duitsland’, ‘Premiumweg’,… Annie Thys ging op pad en kroonde de Saar-Hnsrück-Steig met de onderscheiding `één van de avontuurlijkste tochten in het middelgebergte.’

    Lees meer
  • image004

    Wandelen

    De Wildnis Trail

    In 2007 werd in het Natuurpark Eifel een nieuwe meerdaagse wandeltocht uitgewerkt. 85 kilometer lang is de Wildnis Trail, de nieuwe wandelparel in het Eifelgebergte. Hoog tijd dat Op Weg zijn licht opstak en een wandelrapport opstelde. Tom Langmans ging op onderzoek.

    Lees meer
  • image010

    Fietsen

    Marne en Champagne per fiets

    De Belgen houden van champagne en de Champagne houdt van Belgen. De Belgen zijn na de Fransen immers de grootste champagnedrinkers. Vlamingen koppelen vaak een champagne-inkoop aan een korte vakantie. Maar fietsen tussen de druivelaars is ook leuk en een fles champagne past best in de bidonhouder… Guy Raskin probeerde het.

    Lees meer
  • Pyreneeën

    Wandelen

    Elke tocht in de Pyreneeën is een ontdekkingsreis

    Niemand in de Lage Landen die de Pyreneeën beter kent dan Ton Joosten. Al bijna een kwarteeuw doorkruist deze Nederlander de bergketen. Meestal te voet en alleen, gewapend met tent, rugzak en fotocamera. In 1997 verscheen zijn eerste wandelgids. Later volgden er nog zes. En tussendoor bracht hij een fotoboek uit met de toepasselijke titel ‘Mijn Pyreneeën’.

    Lees meer
  • Lourdes

    Fietsen

    Met de fiets naar Lourdes

    Voor het Mariabeeld in de basiliek van Tongeren branden tientallen kaarsen. Hier begon Guy Raskin zijn fietstocht naar Lourdes, van basiliek naar kathedraal, van stad naar dorp, dwars door Frankrijk. We pikken het verhaal op in de Charente, de bakermat van de cognac.

    Lees meer
  • Ruhrtal

    Fietsen

    Een groene ader door een grauwe industriemetropool

    Bij het Ruhrgebied denkt iedereen spontaan aan rokende schoorsteenpijpen. Maar als je door Europa uitgeroepen wordt tot culturele hoofdstad 2010, dan heb je heel wat meer in petto.

    Lees meer
  • Pyreneeën

    Fietsen

    De Pyreneeën voor niet-klimmers

    Tourmalet, Aspin, Aubisque, Luz-Ardiden,… De namen van de beroemdste Pyreneeëncols klinken als klokken. Maar tussen die cols liggen prachtige valleien en ook daar kan je heerlijk fietsen.

    Lees meer
  • Ferschweiler

    Wandelen

    Rondom het Ferschweiler-plateau

    Het Ferschweiler-plateau ligt in de zzuidelijke Eifel, tussen de Sauer en de Prüm. Rond dit plateau loopt wandelroute A door bosgebieden en langs spectaculaire rotsformaties. Je komt niet door dorpen, wel in de buurt ervan. De paden zijn lichtlopend met soms korte venijnige hellingen.

    Lees meer
  • Canal de Roubaix

    Fietsen

    Krinklende, winklende waterding

    Rivieren en kanalen waren ooit de levensaders van de regio Kortrijk– Lille. Nu bieden de jaagpaden langs de oude kanalen, de Leie en de Schelde grensoverschrijdende fietsmogelijkheden. Deze fietstip brengt je langs het water van Kortrijk naar Lille.

    Lees meer
  • Schwarzwald

    Wandelen

    Wandelreportage: In het spoor van het edelhert

    Sinds ze geen natuurlijke vijanden meer hebben, zijn de edelherten de koningen van het Zwarte Woud. Christina Bloem volgde hun sporen door dichte bossen en hoogveengebieden en stond oog in oog met één van hen…

    Lees meer
  • Maas Loire

    Fietsen

    Van de Maas naar de Loire

    De Maasvallei was voor Guy Raskin de ideale springplank om Frankrijk binnen te fietsen tot aan de kastelen van de Loire.

    Lees meer
  • Auvergne

    Wandelen

    Winterwandelen in de Auvergne

    Terwijl de meeste wintersporters oostwaarts voor de Alpen kozen, reed Annie Thys verder zuidwaarts, naar het natuurpark Livradois-Forez.

    Lees meer
  • Vendée

    Fietsen

    Tour de la Vendée langs groene wegen

    Johan Lauwerier verkende de Vendée per fiets, van het vlakke, moerassige Marais Poitevin tot de heuvels een eind verderop.

    Lees meer
  • Koning Dagobert

    Wandelen

    De weg van Koning Dagobert II

    Luc Selleslagh wandelde in Noord-Frankrijk een streek-GR in het spoor van Dagobert II, koning van Austrasië.

    Lees meer
  • Fietseilanden

    Grote Routepaden

    Fietseilanden van stilte

    Het ‘doelpunt’ – zoals iemand het verwoordde – van onze fietstocht afgelopen zomer was Kopenhagen. Wij zochten uit hoe we op de meest fietsvriendelijke manier in de Deense hoofdstad konden geraken.

    Lees meer
  • Over de Alpen

    Fietsen

    Over de Alpen naar Venetië

    Een doorgang tussen twee heuvels is in Oostenrijk een ‘Gatter’, tussen twee bergtoppen een ‘Pass’. Op onze fietstocht van Tongeren naar Rome moeten we de Alpen over en dat doen we in de voetsporen van Romeinse legioenen, over één gatter en drie passen.

    Lees meer
  • Dordogne4

    Wandelen

    Verlokkingen aan de Dordogne

    Aan de voet van het kasteel maakt de Dordogne haar volgende bocht. Of beter: boven op de rots aan de volgende bocht heeft in de middeleeuwen weer iemand een kasteel laten bouwen. Voor we het via enkele steile keienstraatjes beklimmen laten we nog even onze gedachten verdampen, samen met de laatste mistslierten. In de Franse departementen Dordogne en Lot, meer bepaald de regio’s Périgord en Quercy, is het niet eenvoudig lange dagtochten te maken. Zelfs voor echte GR-wandelaars is er gewoonweg te veel afleiding.

    Lees meer
  • Fietstip

    Fietsen

    Lille-Lens, schoonheid voor hoofd én benen

    In Lens, een stad boordevol industriële littekens, werd in 2012 een tweede Louvre geopend. Het museum is nauwelijks een marathon fietsen van Rijsel, voorbij alles wat mooi en lelijk schoon is. Van de citadel naar de mijnen en terug.

    Lees meer
  • Drielandentocht

    Wandelen

    Drielandentocht in de zuidelijke Eifel

    In het NatuurWandelPark delux, de jongste wandeltelg van de Eifel, proefden we drie dagen van de Duits-Luxemburgse grensstreek. Met een snuifje België.

    Lees meer
  • Steinbocktour

    Wandelen

    De Steinbocktour, pittig en mooi

    Helemaal in het zuiden van Duitsland, aan drie kanten omgeven door buurland Oostenrijk, liggen de Allgäuer Alpen. Pal op de grens op de kammen is de Steinbocktour uitgezet.

    Lees meer
  • wandeling in de vallee de la bethmale

    Wandelen

    Een klein paradijs voor grote wandelaars

    Ik krijg een mail van Alpy vzw: “Er is tijdens de krokusvakantie nog één plaats vrij om te gaan sneeuwschoenwandelen in de Pyreneeën. De groep zoekt een zesde enthousiasteling.” Ik lees het geen twee keer en stuur een enthousiaste mail.

    Lees meer
  • Nurtschweg

    Wandelen

    De vele grensverhalen van de Nurtschweg

    Grensgebieden herbergen vele verhalen. Dat geldt zeker voor de Duits-Tsjechische grens, waar de Nurtschweg 133 kilometer lang slingert langs het voormalige IJzeren Gordijn dat tot 1989 hermetisch was afgesloten.

    Lees meer
  • Op de top van de Sabatier-terril

    Wandelen

    Met een Greeter door Frans Henegouwen

    Greeters zijn enthousiaste vrijwilligers die bezoekers enkele uren op sleeptouw nemen door hun stad of streek. In het regionaal natuurpark Scarpe-Escaut, net over de Franse grens, gingen wij met twee van hen op pad. Een persoonlijke en boeiende kennismaking met de groene long van dit voormalige mijngebied, vol verlaten terrils, uitgestrekte domeinbossen en imposante waterpartijen.

    Lees meer
  • Sauerland

    Fietsen

    Klauteren in Sauerland

    Een rustige en groene fietsregio, dat zocht ik. Niet te ver, want ik had maar drie dagen. Ook hoog op mijn lijstje desiderata: pittige heuvels en weldadige panorama’s. Ergens op het internet viel mijn oog op de omschrijving ‘Fietsmekka van Duitsland’. En dus werd het Sauerland.

    Lees meer
  • god in Frankrijk

    Fietsen

    Fietsen als God in Frankrijk

    De Luberon is een langgerekte bergrug in het hart van de Provence. Het gebied is uitzonderlijk rijk aan mooie natuursites en waardevol cultuurhistorisch erfgoed en is beschermd als Regionaal Natuurpark. Met de fietsroute ‘Autour du Luberon à vélo’ passeer je de mooiste plekjes en ervaar je de typische ‘savoir-vivre’ van de Provence.

    Lees meer
  • 100-Schlosser-Route-03

    Fietsen

    Ridderromantiek op de fiets

    Verspreid tussen de heuvels, velden, weilanden en stukjes bos van Münsterland liggen honderden burchten, kastelen, landhuizen en landgoederen. Zoals het mooiste halssnoer rond een slanke hals, zo slingert de 100 Kastelenroute door deze immer groene regio.

    Lees meer
  • groene valleien

    Fietsen

    Fietsen door groene valleien

    Maak je graag een lange fietsreis over rustige paden door het groen? In het buitenland, maar toch ook niet te ver weg, zodat je geen ingewikkelde constructies nodig hebt om je fiets aan de start te krijgen? Eén oplossing: de Groene Valleienroute. Een ‘klassieker’ die zijn waarde al vele malen bewezen heeft.

    Lees meer
  • packraften

    Grote Routepaden

    Tussen droom en daad

    Ongeveer een jaar geleden dobberde ik voor het eerst rond in een packraft, zo’n vernuftig opblaasbaar bootje waarmee je meren kan oversteken en rivieren afpeddelen. De rustige Grensmaas overtuigde me niet meteen, maar met de neus in de schuimkoppen van een stroomversnelling voelde ik wat packraften kon worden. Na wat oefentochtjes op Belgische rivieren was het tijd voor de Tarn.

    Lees meer
  • Hessen

    Fietsen

    Fietsen in sprookjesland Hessen

    Noord-Hessen is een land van sagen, legenden en sprookjes. Wie kent niet de verhalen die de gebroeders Grimm hier optekenden? Op rivier- en spoorwegroutes maken we kennis met het decor van deze vertellingen.

    Lees meer
  • 80 vulkanen

    Wandelen

    Tachtig vulkanen en een ezel

    Le Puy-en-Velay in Auvergne is vooral bekend voor de vele uitgedoofde vulkanen rond het oude stadje. In 1878 schreef de Schot Robert Louis Stevenson er al over in zijn beroemde reisjournaal ‘Travels with a Donkey in the Cevennes’. Wij liepen een eindje in zijn voetsporen en die van zijn koppige ezel Modestine.

    Lees meer