Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • image014

    Wandelen

    In het spoor van Camille

    De Pyreneeën zijn nog altijd één van de meest aantrekkelijke wandelgebieden van Europa. Recentelijk kwamen er naast de gekende GR-paden een aantal luswandelingen bij. De nieuwste telg is de Senda de Camille, die 112 km lang flirt met de Frans-Spaanse grens. Het Parc National des Pyrénées en het Parque Natural de Los Valles Occidentales zijn gastheer en we kijken uit naar Camille, de laatste inheemse bruine beer van de Pyreneeën.

    Lees meer
  • image002

    Wandelen

    Watertanden langs de Opaalkust

    De GR du Littoral is de 175 km lange wandelroute langs de Opaalkust, die loopt van het Belgische De Panne tot Pas de’Authie in Frankrijk. Nog steeds schemert het Nederlands, dat er vroeger werd gesproken, door in plaatsnamen als Dunkerque (Duinkerke), Gravelines (Grevelingen), Sangatte (Zandgat), Wissant (Witzand) of Berck (Berk). De veelbelovende duin- en polderlandschappen, maar ook de krijtrotsen afgewisseld met grauwe zandduinen doen ons watertandend onze wandelschoenen aantrekken voor een zeer gevarieerde tocht.

    Lees meer
  • image003

    Fietsen

    Tour du Luberon. Klimmen in een canicule

    Groter kan een kloof moeilijk zijn tussen de pure schoonheid van een woord – inclusief alliteratie en warme klankkleur – en de realiteit die erachter schuilgaat. Zweten, puffen en links en rechts van de weg plekjes schaduw opzoeken was ons lot als fietser tijdens de derde Franse ‘canicule’ van zomer 2019. Gelukkig maakte het prachtige decor rond de Luberon veel goed.

    Lees meer
  • image012

    Fietsen

    That's it. Dagboek van een debutant

    Het lijkt er tegenwoordig op dat de pensioentijd moet beginnen met een overgangsritueel, een tocht, roadtrip, pelgrimage of katharsismoment. Liefst lang en graag ver. Naar Compostela of zoiets. Ik doe mee. Niet ver: geen tijd en geen conditie. Niet lang: wegens huiselijke engagementen en restjes van een uitrafelende loopbaan. Bestemming? We zien wel. De zinvolheid zit in het op weg zijn, niet in de bestemming.

    Lees meer
  • Römerkanal 02 - zigzaggen tussen bosjes en koolzaadvelden

    Wandelen

    Water voor Keulen

    Voor hun villa's en badhuizen in de provinciehoofdstad Colonia Claudia Ara Agrippinensium (Keulen) wilden de Romeinen enkel het beste water. Daarom legden ze van bijna 100 km verderop in de Eifel een leidingnet aan. Wat er vandaag nog rest van dit ongelooflijk staaltje technisch vernuft, ontdekten we op de Römerkanal Wanderweg.

    Lees meer
  • 21

    Wandelen

    Canicule in de Queyras

    De Tour du Queyras (GR 58) verbindt de acht gemeenten van het hoogst gelegen regionale natuurpark van Europa. Op de grens tussen Frankrijk en Italië genoten we van ongerepte alpenlandschappen en authentieke dorpjes. Terwijl de valleien gebukt gingen onder een loden zomerzon – la canicule, monsieur! – vonden wij ver boven de 2000 meter verkoeling bij kristalheldere meertjes en de laatste sneeuwvelden.

    Lees meer
  • Thabor

    Wandelen

    Boven op de berg Thabor

    Met GR 57, GR 5 en de GR du Pays ‘Tour du Mont Thabor’ zijn er mogelijkheden genoeg om een uitdagende tocht te maken in de regio rond deze Alpentop. Uit mijn talrijke omzwervingen in die streek heb ik een zesdaagse huttentocht gedistilleerd, die ik intussen al twee keer met een groep gedaan heb. Vertrekpunt is Névache in het dal van de Clarée.

    Lees meer
  • la Gaumaise

    Fietsen

    La Gaumaise, het heuvelland achter de Ardennen

    In het uiterste zuiden van België hebben de toeristische diensten van de Gaumestreek en het Franse Pays de Montmédy de handen in elkaar geslagen om vijf bewegwijzerde rondritten uit te tekenen. Wij kozen voor La Gaumaise, een lus van 48 glooiende kilometers tussen het Belgische Virton en het Franse Montmédy.

    Lees meer
  • Eifel

    Fietsen

    Dwars door de Eifel

    Een nieuwe wind waait door de Eifel. Eentje die de langeafstandsfietser van noord naar zuid dwars door de regio begeleidt. Met twee opties: een westelijke of een oostelijke doorsteek. Vertrekpunt is Aken, eindhalte Trier. West en oost hebben een gezamenlijke aanloop via de Vennbahn door de Oostkantons. West kiest voor de valleien van de Prüm, de Enz, de Sauer en de Moezel. Oost volgt de Kyll, met zijn 142 km de langste rivier van de Eifel.

    Lees meer
  • Lourdes

    Fietsen

    Met de fiets naar Lourdes

    Voor het Mariabeeld in de basiliek van Tongeren branden tientallen kaarsen. Hier begon Guy Raskin zijn fietstocht naar Lourdes, van basiliek naar kathedraal, van stad naar dorp, dwars door Frankrijk. We pikken het verhaal op in de Charente, de bakermat van de cognac.

    Lees meer
  • Pyreneeën

    Fietsen

    De Pyreneeën voor niet-klimmers

    Tourmalet, Aspin, Aubisque, Luz-Ardiden,… De namen van de beroemdste Pyreneeëncols klinken als klokken. Maar tussen die cols liggen prachtige valleien en ook daar kan je heerlijk fietsen.

    Lees meer
  • Ferschweiler

    Wandelen

    Rondom het Ferschweiler-plateau

    Het Ferschweiler-plateau ligt in de zzuidelijke Eifel, tussen de Sauer en de Prüm. Rond dit plateau loopt wandelroute A door bosgebieden en langs spectaculaire rotsformaties. Je komt niet door dorpen, wel in de buurt ervan. De paden zijn lichtlopend met soms korte venijnige hellingen.

    Lees meer
  • Canal de Roubaix

    Fietsen

    Krinklende, winklende waterding

    Rivieren en kanalen waren ooit de levensaders van de regio Kortrijk– Lille. Nu bieden de jaagpaden langs de oude kanalen, de Leie en de Schelde grensoverschrijdende fietsmogelijkheden. Deze fietstip brengt je langs het water van Kortrijk naar Lille.

    Lees meer
  • Schwarzwald

    Wandelen

    Wandelreportage: In het spoor van het edelhert

    Sinds ze geen natuurlijke vijanden meer hebben, zijn de edelherten de koningen van het Zwarte Woud. Christina Bloem volgde hun sporen door dichte bossen en hoogveengebieden en stond oog in oog met één van hen…

    Lees meer
  • Maas Loire

    Fietsen

    Van de Maas naar de Loire

    De Maasvallei was voor Guy Raskin de ideale springplank om Frankrijk binnen te fietsen tot aan de kastelen van de Loire.

    Lees meer
  • Auvergne

    Wandelen

    Winterwandelen in de Auvergne

    Terwijl de meeste wintersporters oostwaarts voor de Alpen kozen, reed Annie Thys verder zuidwaarts, naar het natuurpark Livradois-Forez.

    Lees meer
  • Sauer

    Fietsen

    Langs de Sauer

    De grens tussen Duitsland en Luxemburg wordt grotendeels gevormd door rivieren: de Moezel, de Sûre en de Our. Aan de Luxemburgse kant volgt de Piste Cyclable 3 deze drie grensrivieren. Aan de Duitse kant van de Sûre, die daar Sauer heet, is er nu ook een fietsweg, de Sauertalradweg.

    Lees meer
  • Eifel

    Wandelen

    Parallel met Kyll en spoor

    De Eifel staat garant voor urenlang struinen door uitgestrekte rustgevende landschappen en slaperige dorpjes met typische witte vakwerkhuisjes. In het mooie en kalme Kylltal is dat niet anders.

    Lees meer
  • Vogezen

    Fietsen

    Van Voies Vertes tot Vogezencols

    Voor een gevarieerd fietsparcours moet je in de Vogezen zijn, ontdekte Guy Raskin.

    Lees meer
  • Brandenburg-min

    Fietsen

    In het spoor van Vlaamse migranten

    Guy Raskin fietste door een Duitse regio met Vlaamse roots en kwam zowaar ook Marlene Dietrich tegen.

    Lees meer
  • Lahntal

    Fietsen

    Langs de Lahn

    De Rijn telt tal van zijrivieren en de fietsminnende Duitse overheden weten daar wel raad mee. Vlak voor de Rijn op zijn linkeroever de Moezel verwelkomt, doet hij op zijn rechteroever hetzelfde met de Lahn. Hier in Lahnstein eindigt - of vertrekt zo je wilt - de Lahntalradweg die de rivier vanaf de bron in het Rothaargebergte tot aan de monding in Lahnstein volgt.

    Lees meer
  • Opaalkust

    Grote Routepaden

    Herfst aan de Opaalkust Lees meer
  • Schwarzwald-Radweg 19-min

    Fietsen

    Fietseldorado

    Het Zwarte Woud is niet alleen een mekka voor wandelaars en mountainbikers, ook recreatieve fietsers komen er aan hun trekken. Vanuit Freudenstadt verkennen we vier langeafstandsroutes in vier verschillende richtingen.

    Lees meer
  • Pyreneeën-min

    Wandelen

    Pyreneeën in de mist

    Juni 2010. Terwijl België zijn verkiezingskoorts uitzweet, teistert een lagedrukgebied een groot deel van Europa, waaronder Zuid-Frankrijk. De honger naar de bergen is echter te groot om de geplande huttentocht af te blazen. Relaas van zeven dagen genieten van bergen vol mist, regen en sneeuw.

    Lees meer
  • Vlaanderen fietsroute-min

    Fietsen

    Vlaanderen Fietsroute - Deel 3

    Waar ter wereld je op grote tocht gaat, het maakt niet zoveel uit. Dat ondervond onze reporter op zijn veertiendaagse fietstocht rond Vlaanderen. Ook dicht bij huis sta je al eens voor verrassingen, of moeten er risico’s worden genomen. De strijd is soms ongelijk en hogere krachten staan dan aan je zijde. Vandaag deel 3: van Ieper naar Gent.

    Lees meer
  • Fietsen langs de Rijn-min

    Fietsen

    Fietsen langs de Rijn, deel 2

    De Rijn is nog steeds een brede, statige stroom wanneer ik hem zes maanden na ons afscheid in Straatsburg opnieuw begroet. Hij zal me opnieuw enkele honderden kilometer stroomafwaarts meevoeren, ditmaal tot in Keulen.

    Lees meer
  • Frankrijk

    Wandelen

    Krinkelende kronkelende wandelweg

    Heb je het over het Circuit des 25 Bosses? Dan spreek je met twee woorden: klimmen en dalen. Want dit is geen rechttoe rechtaan wandeling. Het pad kronkelt voortdurend tussen, over en onder de rotsen. ‘Een uitdagende wandeling voor getrainde benen’, zo lezen we in de gids. Helemaal waar! Reken op vijf uur, zonder pauzes, voor iets meer dan 14 kilometer flink doorstappen. Maar grillige rotspartijen, zeeën van wit zand en weergaloze vergezichten over het Forêt de Fontainebleau maken de inspanning meer dan goed.

    Lees meer
  • Kylltalradweg-min

    Wandelen

    Fietsen met de Kyll mee

    Dat de spoorlijn in het Kylldal mogelijkheden biedt voor een fraaie lijnwandeling, kon je al in het februarinummer van Op Weg lezen. Maar het traject en zijn treinen kunnen ook ingezet worden door fietsers. De fietsvriendelijke Deutsche Bahn, die hier geen toeslag voor tweewielers vraagt, nodigt hiertoe beslist uit.

    Lees meer
  • Bourgondie

    Fietsen

    900 km Bourgondische bekoringen

    Flirtende waterlopen, een alternatieve gastvrouw, een mooi gedicht, een oude treintunnel, Buddy Holly, romaanse basilieken, grand vins, lantaarns op een brug,... De verlokkingen zijn talrijk tijdens ‘Le Tour de Bourgogne à vélo’. Onze fietstocht eindigt op de Place de la Libération in Dijon, het gedroomde kader voor een nabeschouwing. Bij een fles Gevrey Chambertin bladeren we door mijn dagboeknotities.

    Lees meer
  • Pyreneeën-min

    Wandelen

    De Pyreneeën in al hun glorie Lees meer
  • Door de bladeren zoeken naar de eerste zichten op de Rijn-min

    Wandelen

    Een boom van een bos

    Donkere paadjes, pittige beklimmingen, vreemde rotsformaties en unieke panorama’s, dat zijn de ingrediënten van een wandeling door het Soonwald. Het recent geopende pad leidt je dwars door het bos, langs burchten en kastelen, recht naar de Rijn.

    Lees meer
  • Fietstip Pietersberg

    Fietsen

    Twee forten, twee rivieren, één kanaal

    Het kalkmassief van de Sint-Pietersberg ligt op de grens van Vlaanderen, Wallonië en Nederland. Het vormt een afwisselend fietsgebied met vlakke trajecten in de rivierdalen en pittige klimmetjes daartussen.

    Lees meer