Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • Slovenië

    Fietsen

    Vijf maanden fietsen door acht Europese landen (Fietsreportage Centraal-Europa)

    Kronkelende riviervalleien in Tsjechië, voorbijglijdende vale gieren in Kroatië, zingende minaretten in de Bosnische avondschemering, fietstassen vol vijgen en mandarijnen in Montenegro en wakker worden onder een laag sneeuw in Frankrijk. Beelden genoeg om vijf maanden trappen samen te vatten.

    Lees meer
  • Land van Herve

    Wandelen

    Dagstappen in Wallonië

    Net zoals in Vlaanderen bestaat ook in Wallonië voor elke provincie een gids met eendaagse wandellussen langs GR-paden. Wat wij ‘Dagstappers’ noemen, zijn daar 'Randonnées en Boucle’. De RB’s zijn met grote zorg uitgestippeld door onze Waalse vrienden van GRSentiers.

    Lees meer
  • Trappisten-min

    Wandelen

    Van Westvleteren naar Westmalle

    In 2007 besloot Nederlander George Nelis als door een goddelijke ingeving om al zijn voorliefdes voor België te combineren: wandelen, lekker eten, inspirerende Trappistenkloosters en een goed glas bier. De start van een echte 'Tour des Trappistes’ die hem eerder van La Trappe via Achel, Rochefort, Orval en Chimay naar Westvleteren bracht, steeds met GR als leidraad. Afgelopen zomer was het tijd voor de slotetappe.

    Lees meer
  • Helshoven-min

    Fietsen

    De galg van Helshoven

    In hartje Haspengouw ligt Helshoven, een gehucht van Hoepertingen, deelgemeente van Borgloon. Het is een plek met vele verhalen, getuige daarvan een Romeinse heirweg, een galg, een gasthuis met kapel, een kluis en een heuvel waarop een heks werd verbrand. Aan sommige verhalen worden voorbijrijdende fietsers nog steeds herinnerd.

    Lees meer
  • Voeren-min

    Wandelen

    Voerense stiegelkes

    Gedeelde liefde voor een streek kan uitmonden in gedeelde liefde voor elkaar. Politiek gekrakeel of (taal)grenzen en ook draaihekjes aan de weiden kunnen daar geen stokje voor steken.

    Lees meer
  • Aulne abdij ruine-min

    Wandelen

    GR 129 Dwars door België - Deel2

    GR 129 roept associaties op met de magische GR 5. In mini-uitgave dan. Het vertrek is even pannenkoekvlak, maar de Alpenbergen zijn ingedrukt tot Ardennenheuvels en het doel is niet de Riviera maar de Semois. Vandaag Dwars door Belgie deel 2: van Ronse naar Dinant.

    Lees meer
  • Camino

    Wandelen

    Op stap langs de camino

    Er was natuurlijk Man bijt hond. Maar er is meer aan de hand. De weg naar Santiago de Compostela is populair, zoveel is duidelijk. Al zijn er net als vroeger pelgrims in alle soorten: van diep gelovige bedevaarders tot fiets- en wandeltoeristen met oog voor landschap en kunst. Van jongeren op zoek naar zingeving tot vijftigers op zoek naar rust. Allemaal met een motto: de weg is het doel.

    Lees meer
  • Katharen

    Fietsen

    Langs oude pelgrimswegen en katharenburchten

    Op onze kleinste versnelling gaat het 15% omhoog, naar het oude vestingstadje Limbourg. Volgens onze gids is dit de steilste klim van de historische pelgrimsroute die ons naar de voet van de Pyreneeen moet brengen. Dankzij enkele extra vakantiedagen breien we er nog een stuk Katharenroute aan, met Carcassonne als gedroomde eindhalte voor een ontdekkingstocht door het boeiende en rijke Europese verleden.

    Lees meer
  • Frankrijk

    Fietsen

    De Ronde van Frankrijk

    Dat Marc Denauw en Marie-Josée Verhoeven gebeten zijn door het fietsvirus, kon je al eerder lezen in dit blad. Eén van de tochten bovenaan hun verlanglijstje was de Zuid-Franse Katharen-Baskenroute. Maar waarom niet tot daar fietsen en er een volledige lus van maken? Resultaat: een heuse Tour de France, ruim 100 km langer dan die van Contador & Co.

    Lees meer
  • Parijs

    Wandelen

    Een tuin in Parijs

    Een trip door de geschiedenis, rustige wegen, onverwachte hoekjes, een brok natuur en … het onderweg zijn overstijgt het einddoel. Als dat de maatstaven zijn voor de berekening van het GR-gehalte van een tocht, dan haalt een aantal wandelingen in Parijs een hoog cijfer. Proef op de som zijn de expedities uit de topogids Parcs et Jardins de Paris … a pied.

    Lees meer
  • GR 565 Kempen

    Wandelen

    In het spoor van de gebroeders Snieders

    De inkt van de nieuwste GR-topogids was amper droog of onze reporter knoopte al zijn veters. Langs Kempens mooiste duinen en dennen verkende hij het gedeeltelijk vernieuwde traject van GR 565, het oudste langeafstandspad van Vlaanderen.

    Lees meer
  • Coolen

    Fietsen

    Ontmoeting met de Coolen

    In het uiterste zuidoosten van de provincie Limburg, op de grens met Nederland en Wallonie, werd gedurende eeuwen kalksteen gewonnen om te gebruiken als bouwmateriaal. Dit resulteerde in enorme onderaardse groeven, 'mergelgrotten’ zoals ze hier genoemd worden. De toegang tot een van deze groeven ligt vlak naast LF 6: de Coolen

    Lees meer
  • Hageland

    Wandelen

    Het geheim van het Melkdrupje

    Op de Voortberg in het Brabantse Hageland fladdert iets uiterst merkwaardigs rond met een al even vreemde, exotisch klinkende naam: de phegeavlinder. Ideaal voor een zonnige expeditie in juni of juli.

    Lees meer
  • GR 561-min

    Wandelen

    GR 561: Langs water, heide en zand

    De Kempen of het Maasland worden vaak beschreven als plat, eentonig en saai, een gebied zonder belevenissen. Maar de grote boog die GR 561 van Diest naar Maastricht, over Lommel, Valkenswaard, Achel en Bree vormt, leert dat de waarheid heel anders is. En zorg ook maar voor stevig wandelmateriaal, want het pad kan wel degelijk uitdagend zijn.

    Lees meer
  • Corsica-min

    Fietsen

    Corsica: fietsreis vol hoogtepunten

    Hou je van klimmen? Dan is Corsica ideaal om de nodige cols aan je palmares toe te voegen. We doorkruisten het eiland in juni 2012 van noord naar zuid. Een fietsreis boordevol hoogtepunten, letterlijk én figuurlijk.

    Lees meer
  • hageland-min

    Wandelen

    Treinwandeltip: Een wit-rode Hagelander

    Testelt-Diest 18,6 km. Om 10 uur staan we voor het stationnetje van Testelt. Straks nemen we de trein terug vanuit Diest. Een flinke dagtocht langs GR-paden combineren met de trein, dat is wat we voorstellen in deze nieuwe Op Weg rubriek.

    Lees meer
  • GR 125 024

    Wandelen

    Vijf dagen tussen Samber en Maas

    Weinig mensen kennen GR 125, een grote luswandeling in het gebied ‘tussen Samber en Maas’. In vijf dagen stappen we van Walcourt naar Anseremme en doorkruisen een prachtige streek vol kleine, onbekende dorpen. Net wat ons aanspreekt…

    Lees meer
  • rupel-min

    Fietsen

    Rupelklei (Close-up LF 2)

    Dat een Belg een baksteen in zijn maag heeft, weten we allemaal. Maar waar komt die baksteen vandaan? Het antwoord ligt langs LF 2, tussen Rupelmonde en Rumst.

    Lees meer
  • hulst-min

    Wandelen

    Wit-rood over de grens

    Hulst - naar eigen zeggen de meest Vlaamse stad van Nederland – is een charmant vestigingsstadje net over de grens. Maar ook voor GR-wandelaars is dit een bijzondere plek met een lange geschiedenis. In zoverre dat een wit-rode wandelboom er absoluut niet zou misstaan!

    Lees meer
  • LF 6

    Fietsen

    Lang leve LF 6

    Hoeselt, klokslag zeven uur. Gepakt en gezakt ga ik op weg met de fiets, achterna gefloten door enkele vroege vogels. Vanaf Kortessem wordt het een duorit, die meer dan 800 km lang zal worden.

    Lees meer
  • Ode

    Wandelen

    Langs Vlaamse GR-paden

    Is het resterende natuurschoon in het dichtbevolkte Vlaanderen nog een trektocht waard? Kunnen we niet beter verre horizonten opzoeken? Neen, verwondering over de dingen onderweg creëer jezelf. Wandelplezier zit tussen de oren. Een test, ergens tussen Schelde en Dender.

    Lees meer
  • Brussel

    Grote Routepaden

    Een groene ketting rond Brussel

    We wisten niet dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zo groen was. Tijdens onze fietstocht op de ‘Groene Wandeling’ vallen we van de ene verbazing in de andere.

    Lees meer
  • tip

    Wandelen

    Treinwandeltip: In een klein stationnetje, ‘s morgens in de vroegte

    In de gloednieuwe gids met acht ‘treinwandeltochten’ langs Vlaamse GRpaden viel ons oog op de wandeling van Gontrode naar Munkzwalm. Geen spectaculaire streek, maar wie ervan houdt het landschap merkbaar te zien veranderen, zal aan dit rustig stukje Oost-Vlaanderen zeker aangename herinneringen overhouden.

    Lees meer
  • Bourgondie

    Fietsen

    900 km Bourgondische bekoringen

    Flirtende waterlopen, een alternatieve gastvrouw, een mooi gedicht, een oude treintunnel, Buddy Holly, romaanse basilieken, grand vins, lantaarns op een brug,... De verlokkingen zijn talrijk tijdens ‘Le Tour de Bourgogne à vélo’. Onze fietstocht eindigt op de Place de la Libération in Dijon, het gedroomde kader voor een nabeschouwing. Bij een fles Gevrey Chambertin bladeren we door mijn dagboeknotities.

    Lees meer
  • Santiago

    Wandelen

    Zoekend onderweg. Voettocht naar Santiago

    Vier maanden zijn wij ‘op weg’ geweest. Via GR-paden en pelgrimspaden, van Puurs helemaal tot in Santiago de Compostela. Dagelijkse reflecties vonden hun weg naar het thuisfront, eerst via een blog, later in een boek. De fragmenten laten zien waar pelgrimeren echt om draait.

    Lees meer
  • Oostkantons

    Wandelen

    Driewerf Oostkantons

    De Oostkantons charmeren de wandelaar het hele jaar door. Aan toeristische troeven geen gebrek, in deze uithoek van ons land. We ontdekken ze op het ritme van Vivaldi’s seizoenen: in een winterse mist, met het voorjaar in ons hoofd en onder een stralende zomerzon.

    Lees meer
  • Bierroute

    Fietsen

    Blond en bruin, dubbel en tripel

    Negen dagen fietsen in eigen land, hoe maken we daar een aangename zomertoer van? De oplossing kwam snel: een echte Ronde van België, met trappistenabdijen als etappe plaatsen. Want hoe kan je beter een zomerse fietsdag afsluiten dan met wat er binnen die abdijmuren wordt gebrouwen?

    Lees meer
  • Heuvelland

    Wandelen

    Met nuuze Vlaemsche taele door het Heuvelland

    Op een bergtocht van Vlaanderen naar Frankrijk (en terug) valt veel te leren. Bijvoorbeeld dat je niet noodzakelijk naar buiten moet om van een landschap te genieten. Of dat meertaligheid geen vereiste is om een andere cultuur te beminnen. En hoe je een trappist kunt vervangen door… een kop thee.

    Lees meer
  • Mechelen (1 of 7)

    Fietsen

    Een pittige dame (Close-up - LF 2)

    Nippend aan een Maneblusser op de Mechelse Grote Markt turen we naar de Sint-Romboutstoren. De cafébaas vertelt ons het verhaal van de maneblussers in geuren en kleuren. Maar onze fietstocht langs de Stedenroute voert ons nog verder terug in de tijd.

    Lees meer
  • Landschap met pit

    Wandelen

    Landschap met pit (Close-up - GR 128)

    Kunst in de open ruimte, je ziet het steeds vaker. Zo ook in Zuid-Limburg, waar Z33 in 2011 het project ‘pit’ startte. Sommige werken zijn één zomer te bezoeken, andere blijven een langere tijd staan. Zoals het inspirerende Untitled #158 van Aeneas Wilder.

    Lees meer
  • Ode

    Wandelen

    Langs Vlaamse GR-paden

    In Vlaanderen valt er evenveel wandelplezier te beleven als in de Dolomieten. Ik heb deze stelling proefondervindelijk voor mezelf bewezen langs enkele Oost-Vlaamse GR-paden. Zoek het geluk niet te ver, het ligt soms op een boogscheut van je voordeur. Of de vogels onderweg blauw zijn of goudgeel doet er niet toe.

    Lees meer
  • Podagristenpad

    Wandelen

    Het Podagristenpad

    In 1843 reisden drie deftige Drentse heren per koets naar het Duitse kuuroord Bad Bentheim. Ze leden aan podagra, voetjicht, en hoopten dat het geneeskrachtige water hen zou genezen. Na drie maanden kuren waren ze van hun kwaal verlost en uit blijdschap liepen ze terug naar Coevorden.

    Lees meer