Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • Munro

    Grote Routepaden

    Into the Munro's

    Bart de Munrobagger. Het zou de titel kunnen zijn van een strip. Maar het is het verhaal van een passie. Het relaas van een avond op café met één gespreksonderwerp: Schotland. Nota bene op de avond dat de Rode Duivels de Schotten met 2-0 naar huis stuurden. Maar dat was in Brussel. De Schotse Highlands laten zich niet zomaar verslaan.

    Lees meer
  • Interview2

    Wandelen

    Door de Pyreneeën met een kleine passagier

    Pampers behoren doorgaans niet tot de standaarduitrusting van de doorsnee bergwandelaar. Voor Nick Meynen en Fany Crevecoeur was dat wél het geval. Amper drie maanden na de geboorte van hun dochtertje Flora, vatten zij de doorsteek van de Pyreneeën aan. Tijdens vier vakanties stapten zij zo’n 1.000 kilometer, van Hendaye in Frans Baskenland tot aan de Middellandse Zee. Nick verwerkte hun belevenissen in een bijwijlen tragikomisch boek, met enkele (wandel)filosofische zijpaadjes.

    Lees meer
  • Interview

    Fietsen

    Over jaagpaden en oude spoorwegen

    Op suggestie van Ward hebben we afgesproken in een Antwerps café dat uitkijkt op de Schelde. “Een locatie die symbool staat voor mijn fietsfilosofie”,had hij in zijn mail geschreven. “Water trekt me aan. Wat kan er mooier zijn dan een ganse dag fietsen op een jaagpad, met de rivier als gids. Om er dan’s avonds een frisse duik in te nemen.”

    Lees meer
  • Wandelen

    50 jaar GR 5

    “Ooit stond ik op het Vakantiesalon tien minuten lang met hand en tand uit te leggen wat een Grande Randonnée is. Om dan na afloop de vraag te krijgen: “Kunnen we zo’n GR ook met de auto doen?” Het is voor ons als vrijwilligersvereniging een lange weg geweest om het concept GR ingang te doen vinden. Maar het is absoluut de moeite waard geweest.”

    Lees meer
  • bergwandelen

    Wandelen

    Hoe word ik bergwandelaar?

    Vroeg of laat voelt elke wandelaar wel de aantrekkingskracht van de bergen. De betovering van weidse panorama’s en de magie van een eindeloze sterrenhemel. Op Weg-redactrice Debbie Sanders bundelde al haar ervaringen en tips in een boek.

    Lees meer
  • Voettocht

    Wandelen

    Een voettocht doorheen verscheidenheid

    In 2005 trok Sebastien de Fooz met € 50 op zak te voet naar Jeruzalem, 6.000 kilometer door 12 landen. Onderweg liet hij zich leiden door het onverwachte en door de spontane hulp van mensen. Zijn tocht bracht soms hilarische toestanden mee, soms ergernis, maar vooral een andere kijk op de grote religieuze, sociale, culturele en politieke tegenstellingen van vandaag.

    Lees meer
  • GCB

    Wandelen

    Grand Central Belge: in het spoor van de spoorweg

    In de Canvas-reeks Grand Central Belge trok Frieda Van Wijck de voorbije weken langs de gelijknamige spoorlijn die eertijds het Waalse mijn- en industriebekken met de haven van Antwerpen verbond. De inspiratiebron voor het programma was een boek van schrijver-journalist Pascal Verbeken. Met veel mededogen en gevoel voor nuance beschreef hij twee jaar geleden zijn voetreis door een ‘verdwijnend’ België –eens een industriële wereldmacht, nu een land in ademnood.

    Lees meer
  • Groenland

    Wandelen

    Genieten in Groenland

    Hoe geraak je zo in de ban van bergwandelen dat het je droom wordt om op je eentje door Scandinavië en Groenland te trekken? Boeiende vraag. Met boeiende antwoorden.

    Lees meer
  • bergbewoners

    Grote Routepaden

    Verhalen van bergbewoners

    Het hooggebergte trekt jaarlijks vele wandelaars en fietsers aan. Allemaal genieten ze dubbel, van de natuur én van de inspanning. Maar één zaak vergeten ze vaak: dat er in de Alpen en de Pyreneeën ook mensen wonen. Mensen die een moeilijke strijd leveren voor het behoud van hun cultuur en levenswijze. Séverine Baert trok met een schaapsherder de bergen in en luisterde naar de verhalen.

    Lees meer
  • arrividerci gta

    Wandelen

    Arrivederci GTA

    De Grande Traversata delle Alpi – kortweg GTA– doorkruist in 65 etappes de westzijde van de Italiaanse Alpen. Tien jaar geleden vertrok Ignace op het noordelijkste punt, aan de Zwitserse grens. Twee jaar later pikte Bart in. Aan een ritme van één week per jaar bereikten ze afgelopen zomer de Middellandse Zee, helemaal in de ban van de regio.

    Lees meer
  • interview

    Fietsen

    Mijn vrijheid in zes fietstassen

    Het zou een gesprek worden over India en de Himalaya. Maar Dirk Huyghe spreekt even gepassioneerd over fietsen en kamperen in de Veluwe. “Trekken met de fiets en weten dat alles wat je nodig hebt in zes fietstassen zit, dat geeft een onbeschrijflijk gevoel van vrijheid.”

    Lees meer
  • IJsland

    Wandelen

    Betoverend IJsland

    Het dunst bevolkte land van Europa, met de meest betoverende landschappen en de grootste concentratie vulkanen. Superlatieven kom je meestal tekort, zeker als je een ervaren ‘IJslandvaarder’ als Erik Hendrix interviewt.

    Lees meer
  • Drie mannen met een missie

    Wandelen

    Stappen is een wezenlijk deel van mijn werkwijze

    Weinigen kunnen zeggen dat ze van wandelen hun beroep hebben gemaakt. TV-maker Arnout Hauben kan dat wel. Voor Man Bijt Hond ging hij in 100 dagen te voet van Schaarbeek naar Compostela. In een recenter verleden stapte hij met zijn kompanen Jonas Van Thielen en Mikhael Cops de frontlijn van de Grote Oorlog af. Momenteel bereiden zij een tweede reeks Ten Oorlog voor, over WO II. ‘Als je stapt, staan al jezintuigen op scherp.’

    Lees meer
  • Eupen

    Wandelen

    Op de koffie in Eupen

    Voor zijn eerste ‘buitenlandse’ reis ging kersvers Vlaams Minister-President Bourgeois eind september op de koffie bij zijn al even kersverse collega in …Eupen. Enkele weken eerder haalde ook Op Weg de banden aan met onze Duitstalige vrienden van de Oostkantons. Om de woorden van Horst te gebruiken: “Willkommen im Wanderparadies Ostbelgien”.

    Lees meer
  • Schotland

    Wandelen

    If you don’t like the weather, wait 10 minutes

    Exact twintig jaar geleden stak Marcel de eerste keer het Kanaal over voor een trektocht. “Ik liep de WoldsWay en herinner me vooral dat het vijf dagen lang prachtig weer was.” Tom pikt meteen in: “Toen ik daar was heeft het vijf dagen pijpenstelen geregend. ”Beknopt verslag van een boeiende namiddag vol anekdotes met één rode draad: een passie voor Britse trails.

    Lees meer
  • Fietsgids

    Fietsen

    Achter de schermen van een fietsgids

    Topkoks tronen vandaag zonder verpinken journalisten mee naar hun keuken, filmtijdschriften berichten in geuren en kleuren over ‘the making of’. Ook Op Weg heeft zijn nieuwsgierig kantje en van Kees Swart mochten we even meekijken ‘achter de schermen’ van zijn schrijverskunst.

    Lees meer
  • image002

    Wandelen

    GR als totaalervaring

    “Je zal mij gemakkelijk vinden, ik woon langs GR 128 in Deurle”, had Lieven Vantieghem me aan de telefoon gezegd. Meteen de perfecte binnenkomer voor wat een boeiende babbel met een medestander èn tegelijk atypische GR-man zou worden.

    Lees meer
  • cultuurpelgrims

    Wandelen

    Cultuurpelgrims op het pad van de Sultan

    Sinds enkele jaren kan je op ‘markeerreis’ naar de Balkan. In groep wandel je een stuk van de historische route die het Ottomaanse leger van Sultan Suleyman in 1529 aflegde tussen Istanbul en Wenen, en onderweg breng je markeringen aan. Op de Fiets en Wandelbeurs hadden we een gesprek met de initiatiefnemer van dit veelzijdigeproject, Sedat Çakir.

    Lees meer
  • Wandelen

    Dromen slapen niet

    “Voor mijn verjaardag wil ik een rugzak, dat is het enige waar je mij een plezier kan mee doen”. De boodschap van Ignace aan zijn ouders was duidelijk. Maar zijn eerste reizen en trektochten deden hem dromen. Van steeds hogere en steilere bergen. Van de Alpen naar de Alpamayo. Hoe en ten koste van wat hij die droom realiseerde schreef hij neer in een meeslepend boek.

    Lees meer
  • image032

    Grote Routepaden

    Als je hobby je werk is

    ‘Beste R&B’, zo staat het vaak bovenaan mijn mails. En neen, ik ben geen fan van de oude rhythm-and-blues, noch van de moderne variant. R&B zijn voor mij Reen en Barbara, de coördinatoren van GR. Reen is enkele maanden op bevallingsverlof, dus staat Barbara er weer even alleen voor. Net zoals 10 jaar geleden.

    Lees meer
  • interview

    Grote Routepaden

    De klik met het landschap

    Een overgrote meerderheid van wandelaars en fietsers haalt regelmatig een fototoestel boven om mooie tochtmomenten vast te leggen. Naar aanleiding van de tweede editie van het Lowland Photo Festival gingen we op de koffie bij landschapsfotograaf Bart Heirweg.

    Lees meer
  • Interview

    Wandelen

    De les aardrijkskunde kleurt wit-rood

    Het wandelvirus bestaat wetenschappelijk niet maar fictief hoort het in het lange rijtje van de erfelijke virussen. Het beestje is overdraagbaar tussen generaties, maar wel absoluut goedaardig én doorgaans zeer welkom bij wie ‘besmet’ is. Vader en zoon Martin en Koen Meirlaen leveren het bewijs.

    Lees meer