Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • Cappadocië

    Wandelen

    Slenteren in het sprookjesdecor van Cappadocië

    Na avontuurlijke solotrektochten langs twee Turkse langeafstandspaden, de Lycian Way en het Saint Paul Trail, besluit ik te gaan 'slenteren' in het geologische wonder Cappadocïe, het 'Land van de mooie paarden'.

    Lees meer
  • Schotland

    Wandelen

    If you don’t like the weather, wait 10 minutes

    Exact twintig jaar geleden stak Marcel de eerste keer het Kanaal over voor een trektocht. “Ik liep de WoldsWay en herinner me vooral dat het vijf dagen lang prachtig weer was.” Tom pikt meteen in: “Toen ik daar was heeft het vijf dagen pijpenstelen geregend. ”Beknopt verslag van een boeiende namiddag vol anekdotes met één rode draad: een passie voor Britse trails.

    Lees meer
  • Dordogne4

    Wandelen

    Verlokkingen aan de Dordogne

    Aan de voet van het kasteel maakt de Dordogne haar volgende bocht. Of beter: boven op de rots aan de volgende bocht heeft in de middeleeuwen weer iemand een kasteel laten bouwen. Voor we het via enkele steile keienstraatjes beklimmen laten we nog even onze gedachten verdampen, samen met de laatste mistslierten. In de Franse departementen Dordogne en Lot, meer bepaald de regio’s Périgord en Quercy, is het niet eenvoudig lange dagtochten te maken. Zelfs voor echte GR-wandelaars is er gewoonweg te veel afleiding.

    Lees meer
  • Fietsgids

    Fietsen

    Achter de schermen van een fietsgids

    Topkoks tronen vandaag zonder verpinken journalisten mee naar hun keuken, filmtijdschriften berichten in geuren en kleuren over ‘the making of’. Ook Op Weg heeft zijn nieuwsgierig kantje en van Kees Swart mochten we even meekijken ‘achter de schermen’ van zijn schrijverskunst.

    Lees meer
  • Myanmar

    Fietsen

    Fietsen binnen de open grenzen van Myanmar

    Na een isolement van 40 jaar militaire dictatuur trekt Myanmar (het voormalige Birma) de kaart van het toerisme en opent het schoorvoetend z’n grenzen. Elk nieuw land dwingt tot gewenning. Weg van de begane paden is het asfalt herschapen tot een stenig, zanderig parcours. Mannen dragen er de rok, terwijl vrouwen en meisjes zich onderscheiden door opvallende make-up. Ook aan gastvrijheid ontbreekt het niet. Vanuit alle kanten weerklinkt de spontane begroeting ‘mingalaba, farang!’, ‘welkom, blanke buitenlander!’.

    Lees meer
  • image002

    Wandelen

    GR als totaalervaring

    “Je zal mij gemakkelijk vinden, ik woon langs GR 128 in Deurle”, had Lieven Vantieghem me aan de telefoon gezegd. Meteen de perfecte binnenkomer voor wat een boeiende babbel met een medestander èn tegelijk atypische GR-man zou worden.

    Lees meer
  • cultuurpelgrims

    Wandelen

    Cultuurpelgrims op het pad van de Sultan

    Sinds enkele jaren kan je op ‘markeerreis’ naar de Balkan. In groep wandel je een stuk van de historische route die het Ottomaanse leger van Sultan Suleyman in 1529 aflegde tussen Istanbul en Wenen, en onderweg breng je markeringen aan. Op de Fiets en Wandelbeurs hadden we een gesprek met de initiatiefnemer van dit veelzijdigeproject, Sedat Çakir.

    Lees meer
  • Noordkaap

    Fietsen

    Fietsen naar de Noordkaap

    Ruige kusten, diepe fjorden en besneeuwde bergtoppen: langs de Noorse kust fiets je door een panoramisch sprookjesboek.

    Lees meer
  • Wandelen

    Dromen slapen niet

    “Voor mijn verjaardag wil ik een rugzak, dat is het enige waar je mij een plezier kan mee doen”. De boodschap van Ignace aan zijn ouders was duidelijk. Maar zijn eerste reizen en trektochten deden hem dromen. Van steeds hogere en steilere bergen. Van de Alpen naar de Alpamayo. Hoe en ten koste van wat hij die droom realiseerde schreef hij neer in een meeslepend boek.

    Lees meer
  • image032

    Grote Routepaden

    Als je hobby je werk is

    ‘Beste R&B’, zo staat het vaak bovenaan mijn mails. En neen, ik ben geen fan van de oude rhythm-and-blues, noch van de moderne variant. R&B zijn voor mij Reen en Barbara, de coördinatoren van GR. Reen is enkele maanden op bevallingsverlof, dus staat Barbara er weer even alleen voor. Net zoals 10 jaar geleden.

    Lees meer
  • Finland

    Wandelen

    Land van dennen, berken en meren

    Finland is een land dat zich makkelijk laat omschrijven: dennen, berken en meren, aangevuld met prachtige panorama’s, goed uitgeruste shelters en een adembenemende natuur. Kortom de perfecte mix voor een wandelavontuur. Wij trokken een weekje door het Koli National Park, een memorabele vakantie met een mix van fysieke inspanningen, lekker eten en heerlijke rust. Het relatief jonge park – opgericht in 1991 – wordt inmiddels door de Finnen als ‘nationaallandschap’ beschouwd. Niet onlogisch, als je zoals wij op een plek als deze belandt, met zicht op het Pielinen-meer.

    Lees meer
  • fotowedstrijd

    Grote Routepaden

    Fotowedstrijd

    Voor de vierde maal op rij organiseerde Op Weg een zomerfotowedstrijd en kregen we op die manier een inkijk in de fiets- en wandelavonturen van onze lezers. 112 foto’s van 60 fotografen deden een poging om onze vierkoppige jury te verleiden. Daarbij 35 foto’s getrokken in België, 21 in Frankrijk en 10 in Spanje. Zoveel kwaliteit gaan we natuurlijk niet zomaar in onze laptop laten zitten, dus zullen volgende nummers geregeld foto’s opduiken die de top zes niet haalden. Als erkenning voor het werk van alle deelnemende fotografen. Maar ere wie ere toekomt, beginnen doen we met de winnaars.

    Lees meer
  • interview

    Grote Routepaden

    De klik met het landschap

    Een overgrote meerderheid van wandelaars en fietsers haalt regelmatig een fototoestel boven om mooie tochtmomenten vast te leggen. Naar aanleiding van de tweede editie van het Lowland Photo Festival gingen we op de koffie bij landschapsfotograaf Bart Heirweg.

    Lees meer
  • Toscane

    Fietsen

    Langs de lowlights van Toscane

    Omwille van zijn rijke verleden en zijn unieke landschappen geniet de Italiaanse regio Toscane een fabelachtige reputatie. Ook voor de fietsende reiziger is het een aantrekkelijk gebied.

    Lees meer
  • schoonheid desolaatheid

    Wandelen

    De schoonheid van de desolaatheid

    Zweeds Lapland in alle seizoenen, daar zal Kevin Vanneste het tijdens zijn beeldreportage op de Fiets- en Wandelbeurs over hebben. Wat hem telkens opnieuw naar het gebied trekt, is de eindeloze stilte en de uitgestrekte desolaatheid die je elders in Europa nog maar moeilijk vindt.

    Lees meer
  • Eifelsteig

    Wandelen

    Je bent jong en je wil wat: de Eifelsteig

    Stel: je hebt een overvolle zomervakantie van drie maanden, maar in september is er nog een gaatje. Niet onbelangrijk: het moet (very) low budget zijn. Wat doe je? Je neemt de trein naar Eupen en lift naar Monschau. Vanaf daar volg je de pijlen van de Eifelsteig, in etappes naar Einruhr, Gemünd, Nettersheim en Gerolstein. Dwars door het Nationale Park van de Eifel. En als er nog te veel lawaaimakers op de camping zitten, zijn er voldoende boshutten of plekjes in het wild om de tent te zetten.

    Lees meer
  • Foto

    Wandelen

    Een jaartje uitwaaien

    Eind november 2015 liepen Moiken uit Duitsland en José uit Portugal langs de Damse Vaart België binnen. Een half jaar eerder waren zij in Tallin aan hun tocht langs het Europese kustpad E9 begonnen. Een half jaar later eindigde hun grote kustavontuur in Lissabon. Wandelen leek hen gewoon leuker om een sabbatjaar te vullen dan de hele tijd vliegtuigen nemen.

    Lees meer
  • Tom Geerts

    Fietsen

    Bonjour, je viens de la Flandre...

    Met deze openingszin probeerde Tom Geerts tijdens zijn ‘verre reis in eigen land’ in contact te komen met zoveel mogelijk Walen. Vanuit zijn woonplaats Hove fietste hij immers 26 dagen kriskras door ons verste binnenland. Tijdens zijn rondrit van 1345 km leerde hij heel wat, zowel fietsend overdag als ’s avonds bij gastfamilies.

    Lees meer
  • Verweggistan

    Fietsen

    Blogsprokkels uit Verweggistan

    Afgelopen voorjaar vertrokken vier GR-vrijwilligers op wereldreis. Guido en Agnes naar India, Marc en Marie-Josée nog verder Azië in. Bij wijze van proevertje enkele blogsprokkels.

    Lees meer
  • Interview

    Wandelen

    De les aardrijkskunde kleurt wit-rood

    Het wandelvirus bestaat wetenschappelijk niet maar fictief hoort het in het lange rijtje van de erfelijke virussen. Het beestje is overdraagbaar tussen generaties, maar wel absoluut goedaardig én doorgaans zeer welkom bij wie ‘besmet’ is. Vader en zoon Martin en Koen Meirlaen leveren het bewijs.

    Lees meer
  • Mallorca foto

    Wandelen

    Mallorca the sequel

    Ook Kaat trok in de paasvakantie op wandelreis naar de Serra de Tramuntana. De groep wandelde niet enkel op het drogestenenpad (GR 221), maar ook op de talrijke zijpaden die vaak nog rustiger zijn. Iedereen genoot van de stenen en de bergen, van de kleurrijke vogels en de zee die nooit ver weg was. Of van leuke verrassingen, zoals een glas versgeperst fruitsap in een tuin in de vallei rond Soller. Niet enkel als gelovige pelgrim, maar ook als nietsvermoedende wandelaar bleek Lluc een wonderlijke plek. Geniet even mee.

    Lees meer
  • Interview

    Wandelen

    Ook een netwerk heeft een eindpunt

    Aan elk GR-verhaal komt een einde, zelfs aan een heel GR-netwerk. Als wandelaar wordt je dan overspoeld door tegenstrijdige gevoelens, het post-GR-trauma. Maar zelfs wanneer de laatste bladzijde van de recentste topogids is omgeslagen, kan je altijd uitkijken naar een nieuw pad of een vernieuwde gids.

    Lees meer
  • Getaande huid

    Fietsen

    Getaande huid

    11 maanden fietste Kathleen van Antwerpen naar Singapore, samen met Paul. Twee jaar na hun thuiskomst vertelt haar boek op een (h)eerlijke manier over loslaten en landen, over aftasten en bodem zoeken, over op reis gaan en uitkomen bij jezelf. En natuurlijk over het ultieme geschenk van het buitenleven: de ruwe schoonheid van een getaande huid

    Lees meer
  • Kroatie

    Fietsen

    Dwars door Kroatië

    Na een lange treinrit stonden we eindelijk in Zagreb, klaar voor een fietstocht dwars door het land richting Dubrovnik. Het werd een onvergetelijke ervaring langs ongerepte natuurparken, azuurblauwe kuststroken, historische gebouwen en betoverende eilandjes. Wat opviel was het schrille contrast tussen de desolate dorpen in het binnenland en de toeristische kuststreken. Wat bijbleef was de Italiaanse, Oostenrijkse, Griekse en Hongaarse invloed op cultuur en gastronomie, de impact van de recente burgeroorlog en de mediterrane ziel van steden als Split, Dubrovnik en Zadar.

    Lees meer
  • image009

    Fietsen

    Over de appel en de boom

    Elke ouder geeft zijn kinderen graag een stukje van zijn levensfilosofie mee. Wanneer je als gezin tien jaar lang de wit-rode streepjes van GR 5 naar de Middellandse Zee volgt, dan hoop je dat er iets blijft hangen van dat trekkersgevoel. Toch maken vader en zoon Lauwerier vandaag totaal verschillende fietsreizen. Hoe ver is de appel van de boom gevallen?

    Lees meer
  • Nederland

    Fietsen

    Het zal niet bij twee keer blijven...

    Nadat we twee jaar geleden voor het eerst in Marokko fietsten, wisten we al dat het niet bij één keer zou blijven.

    Lees meer
  • schotland

    Wandelen

    Schotse bekoringen

    “Het mooie aan Schotland is dat je kan gaan en staan waar je wil. Meng dat met de grilligheid van het landschap en je hebt een paradijs voor avontuurlijke trekkers.” Ook al skypend voel je meteen de passie waarmee de jonge Nederlander Sjoerd Tel over zijn tweede thuisland spreekt.

    Lees meer
  • Winterkleur

    Wandelen

    Winterkleur Lees meer