Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • image014

    Wandelen

    In het spoor van Camille

    De Pyreneeën zijn nog altijd één van de meest aantrekkelijke wandelgebieden van Europa. Recentelijk kwamen er naast de gekende GR-paden een aantal luswandelingen bij. De nieuwste telg is de Senda de Camille, die 112 km lang flirt met de Frans-Spaanse grens. Het Parc National des Pyrénées en het Parque Natural de Los Valles Occidentales zijn gastheer en we kijken uit naar Camille, de laatste inheemse bruine beer van de Pyreneeën.

    Lees meer
  • image007

    Wandelen

    Eternity Fjord Expeditie

    De natuur van de noordse landen heeft een enorme aantrekkingskracht op ons. Meermaals trokken we door Noorwegen, Zweden, Finland of IJsland. Plots zagen we een aanbod dat op ons lijf geschreven was: een heuse trektocht in Zuidwest-Groenland. Op verkenning gaan in een totaal onbekend land, op plekken waar nauwelijks iemand komt, was een uitdaging waar we niet konden aan weerstaan. De verwachtingen werden ruimschoots ingelost. Willem zorgde voor een perfecte reis met een twee dagen durende climax. Het is ons nog nooit overkomen dat we op een rots gingen zitten met een groot gevoel van dankbaarheid. Blij deze weergaloze natuurpracht te mogen overschouwen, opsnuiven, voelen, beleven, leven...

    Lees meer
  • image015

    Fietsen

    Van Senja naar de stokvis op de Lofoten

    Te midden van de nog besneeuwde bergtoppen zet ons vliegtuig zijn landing in naar de luchthaven van Tromsø. We landen zacht, maar hopen vooral dat onze fietsen de bagageafhandeling goed doorstaan. Eén fietslamp haalt het niet, maar we kunnen op weg.

    Lees meer
  • image009

    Fietsen

    Midzomer langs de Zweedse zuidwestkust

    Na een geslaagde eerste tocht langs enkele Oost-Vlaamse campings beslisten we dit jaar voor ‘het echte werk’ te gaan. Met fiets en pak en zak trokken we half juni naar Zweden, op zoek naar rust en natuur. We fietsten de Kattegattleden, uitgeroepen tot fietsroute van het jaar in 2018. Een keuze die we ons zeker niet beklagen.

    Lees meer
  • image010

    Wandelen

    Vuur en ijs. Off the beaten track

    's Morgens vroeg schepen we in op de ferry die ons vanuit Denemarken naar IJsland zal brengen. Een cruise van twee dagen die ons alle tijd geeft om onze reis voor te bereiden en te praten met de andere IJslandvaarders. Buiten, op het bovenste dek, staan drie jacuzzi’s te wachten. Niemand heeft zijn zwembroek mee… maar wij wel! Zalig om in een tobbe heet water bij regen en mist naar de koude zee te kijken.

    Lees meer
  • image012

    Wandelen

    GR 573 Water à volonté

    De Hoge Venen, het dak van België, de waterspons die voortdurend haar water loslaat, dat is waar de 155 km lange GR 573 om draait. Overal borrelt, schuimt, stroomt, kabbelt en klatert het bruine veenwater zich een weg door enkele van de mooiste en wildste rivier- en beekvalleien die ons landje rijk is. We doorlopen het volledige traject en gaan wat dieper in op twee etappes.

    Lees meer
  • Denemarken

    Wandelen

    Gendarmstien, een kustpad met historie

    Het water van de Flensburger Fjord schittert in de zon. Vanaf de hoge klif zien we beneden ons een adembenemend kleurenschouwspel. Lichtblauw en groen zeewater met velden diepbruin, bijna zwart zeewier. De natuur als een abstract schilderij. Het Gendarmstien is met recht en reden een van de mooiste wandelroutes van Denemarken.

    Lees meer
  • Olavsweg

    Wandelen

    Van de voeten naar het hoofd en terug

    “Een pelgrim volgt niet alleen het horizontale pad dat zich voor hem ontvouwt, maar wandelt ook de verticale weg van de voeten naar het hoofd en terug.” Na vier grote pelgrimstochten heeft Paul De Marez recht van spreken als het over pelgrimeren gaat, en naar aanleiding van zijn boek over zijn laatste tocht naar Trondheim zochten we hem op in zijn thuisstad Kortrijk.

    Lees meer
  • GR 56

    Wandelen

    GR 56, kriskras door de Oostkantons

    Als je ergens niet opvalt als wandelaar, dan is het wel in de Oostkantons. De streek kent een lange wandeltraditie. Al in de jaren 50 van vorige eeuw werden niet toevallig daar de eerste Belgische GR-paden uitgestippeld. En het moet gezegd, ze doorstaan vandaag nog altijd moeiteloos de tand des tijds.

    Lees meer
  • Vennbahn

    Fietsen

    Vier dagen fietsen van station naar station

    Wanneer we thuis opstaan, lacht een fijn augustuszonnetje ons toe. Een betere start voor onze vierdaagse fietstrip – een flirt met onze landsgrenzen – konden we niet dromen.

    Lees meer
  • Pyreneeën

    Wandelen

    Elke tocht in de Pyreneeën is een ontdekkingsreis

    Niemand in de Lage Landen die de Pyreneeën beter kent dan Ton Joosten. Al bijna een kwarteeuw doorkruist deze Nederlander de bergketen. Meestal te voet en alleen, gewapend met tent, rugzak en fotocamera. In 1997 verscheen zijn eerste wandelgids. Later volgden er nog zes. En tussendoor bracht hij een fotoboek uit met de toepasselijke titel ‘Mijn Pyreneeën’.

    Lees meer
  • Pyreneeën

    Fietsen

    De Pyreneeën voor niet-klimmers

    Tourmalet, Aspin, Aubisque, Luz-Ardiden,… De namen van de beroemdste Pyreneeëncols klinken als klokken. Maar tussen die cols liggen prachtige valleien en ook daar kan je heerlijk fietsen.

    Lees meer
  • Witte gevaar

    Wandelen

    Info: Lawines

    Sneeuwschoenwandelen is een ware opmars bezig. De tijd dat enkel toerskiërs het winterse (hoog)gebergte opzochten, is voorbij. Ook met ‘raquettes’ kan je sportieve bergtochten ondernemen. Maar in elk berggebied met voldoende sneeuw dreigt ook het ‘witte gevaar’. Dus niet enkel in de Alpen en de Pyreneeën, maar ook in middengebergtes zoals de Vogezen, het Centraal Massief, de Schotse Hooglanden of bergachtige streken in Scandinavië.

    Lees meer
  • Hove Venen

    Fietsen

    Genieten van de Hoge Venen

    Het hoeft geen mountainbike te zijn, ook met een gewone fiets kan je in de Hoge Venen prachtig grensoverschrijdend toeren langs een uitgebreid netwerk van fietsknooppunten. Maar test wel vooraf je versnellingen en remblokjes. Net zoals je conditie misschien.

    Lees meer
  • Land van Herve

    Wandelen

    Dwars door het Land van Herve

    Wandelen in de sneeuw, het kon vorige winter ook in België. Gilbert Bastiaensen verkende de GR 563.

    Lees meer
  • Pyreneeën-min

    Wandelen

    Pyreneeën in de mist

    Juni 2010. Terwijl België zijn verkiezingskoorts uitzweet, teistert een lagedrukgebied een groot deel van Europa, waaronder Zuid-Frankrijk. De honger naar de bergen is echter te groot om de geplande huttentocht af te blazen. Relaas van zeven dagen genieten van bergen vol mist, regen en sneeuw.

    Lees meer
  • IJsland

    Wandelen

    Het land van ijs en vuur

    Het magische avondlicht rond de berghut van Landmannalaugar zorgt voor een onwezenlijke sfeer. Verwonderd en geïmponeerd zetten we de eerste stappen in een overweldigende en surrealistische IJslandse sneeuwwoestijn.

    Lees meer
  • Oostkantons

    Wandelen

    Driewerf Oostkantons

    De Oostkantons charmeren de wandelaar het hele jaar door. Aan toeristische troeven geen gebrek, in deze uithoek van ons land. We ontdekken ze op het ritme van Vivaldi’s seizoenen: in een winterse mist, met het voorjaar in ons hoofd en onder een stralende zomerzon.

    Lees meer
  • Interview2

    Wandelen

    Door de Pyreneeën met een kleine passagier

    Pampers behoren doorgaans niet tot de standaarduitrusting van de doorsnee bergwandelaar. Voor Nick Meynen en Fany Crevecoeur was dat wél het geval. Amper drie maanden na de geboorte van hun dochtertje Flora, vatten zij de doorsteek van de Pyreneeën aan. Tijdens vier vakanties stapten zij zo’n 1.000 kilometer, van Hendaye in Frans Baskenland tot aan de Middellandse Zee. Nick verwerkte hun belevenissen in een bijwijlen tragikomisch boek, met enkele (wandel)filosofische zijpaadjes.

    Lees meer
  • Pyreneeën-min

    Wandelen

    De Pyreneeën in al hun glorie Lees meer
  • Fietsen

    Hemelse Pyreneeën

    De hemel ligt in de Pyreneeën. Maar een voorbeeldig leven zal niet volstaan om er toegang te krijgen. De Porta del Cel of Poort van de Hemel ligt vol rotsblokken. Trek er liefst in groep naartoe, voorzie een flinke voorraad pleisters, steek een brace in je rugzak en hoed je voor een gescheurde broek.

    Lees meer
  • Echaliers

    Wandelen

    Le Chemin des Echaliers

    Het gebrom van de auto die ons aan de abdijgebouwen van Val-Dieu heeft afgezet, verdwijnt achter de bocht. Het is een kille en nog grijze ochtend in juni. We staan op het beginpunt van de Chemin des Echaliers, klaar voor een tweedaagse tocht door het land van Herve en de vallei van de Vesder.

    Lees meer
  • Zweedse Koningspad

    Wandelen

    Zomersneeuw op het Zweedse Koningspad

    Wanneer ik Ammarnas nader met de mobilhome, merk ik het meteen. Hoewel het eind juni is en een week later dan vorig jaar, zie ik nog overal sneeuw in de bergen. Ik berg meteen mijn grootse plannen op en stap over naar plan B, een zuidelijke lus. Welkom in Zweden, altijd een bijzondere bestemming.

    Lees meer
  • laatste wildernis

    Wandelen

    De laatste wildernis van Europa

    In het Zweedse Hoge Noorden, net boven de poolcirkel, ligt het Sarek Nationaal Park. Het is bijna 2000 km² groot en veel meer dan hier en daar een vaag stuk pad is er niet te vinden.Onze tocht startte in Akkastugorna waar we even de Padjelantaleden volgden om ter hoogte van Kisuris het Nationaal Park binnen te trekken. Al snel klimmen we zachtjes naar het hoogste punt van onze tocht. Met iedere gewonnen hoogtemeter, daalt het aantal muggen. Een zegen!

    Lees meer
  • Oostkantons

    Fietsen

    Rondje Oostkantons

    850 kilometer. Zo uitgebreid is het Fietsroutenetwerk VeloTour Hoge Venen - Eifel. Voor ons Vlamingen die vertrouwd zijn met knooppunten is dat gefundenes Fressen. Welkom in de Oostkantons!

    Lees meer
  • Fietsplezier

    Fietsen

    Vennbahn + Velotour + Ravel = fietsplezier

    Het zal deze zomer zeker storm lopen op de Vennbahn, de voormalige goederenspoorlijn tussen het Duitse Aken en het Luxemburgse Troisvierges. Zeker nu het project een Europese award kreeg en op de Fiets- en wandelbeurs werd uitgeroepen tot ‘fietsroute van het jaar’. Nieuw zijn 16 lustochten, uitgetekend op en rond het pronkstuk van de Oostkantons.

    Lees meer
  • Oostkantons

    Wandelen

    Tweedaagse in de Oostkantons

    Uit nostalgie keek ik ernaar uit om nog eens in de buurt van het meer van Robertville te gaan wandelen. Een mooie streek waar ik jaren terug als Chirojongen in de Warche speelde. Dit keer is het aan Louis, onze zoon van 13 maanden, om in het water te spelen.

    Lees meer
  • Oostzee

    Fietsen

    Eilandhoppen langs de Oostzee

    Felblauwe fjorden en baaien met groene landtongen: de eilanden en schiereilanden van Zuid-Denemarken vormen een kleurrijke mozaïek. De Oostzeeroute verbindt al dat moois in een fietstocht van ruim 800 km.

    Lees meer
  • Langste klim

    Wandelen

    Buswandeltip: De langste klim

    Met ruim 400 hoogtemeters moet deze tocht zowat de langste en hoogste klim zijn die in ons land te vinden is. Klaar voor een daglange zenbeleving temidden water, bossen en veengrassen?

    Lees meer
  • Eupen

    Wandelen

    Op de koffie in Eupen

    Voor zijn eerste ‘buitenlandse’ reis ging kersvers Vlaams Minister-President Bourgeois eind september op de koffie bij zijn al even kersverse collega in …Eupen. Enkele weken eerder haalde ook Op Weg de banden aan met onze Duitstalige vrienden van de Oostkantons. Om de woorden van Horst te gebruiken: “Willkommen im Wanderparadies Ostbelgien”.

    Lees meer
  • Fietseilanden

    Grote Routepaden

    Fietseilanden van stilte

    Het ‘doelpunt’ – zoals iemand het verwoordde – van onze fietstocht afgelopen zomer was Kopenhagen. Wij zochten uit hoe we op de meest fietsvriendelijke manier in de Deense hoofdstad konden geraken.

    Lees meer
  • Eupen

    Grote Routepaden

    Eupen, 5 x anders

    Rond Eupen is niets hetzelfde. Tot zover onze conclusie na vijf wandelingen in de wijde omgeving rond het stadje. Trek die stapboots aan en wandel met ons mee door die enorme verscheidenheid aan landschappen, cultuur en geschiedenis.

    Lees meer